Do půl hodinky
1 porce
V malém rendlíku si necháme svařit na méně než polovinu 2 lžíce vinného octu se 2 lžícemi vody. Lehce osolíme a opepříme. Bokem si rozpustíme 180g másla a necháme lehce vychladnout.
3 žloutky si dáme do žáruvzdorné mísy a nad vodní párou, za stálého míchání, zahříváme. Je potřeba hlídat teplotu tak, aby se vajíčka nezačaly hrudkovat, proto máme hrnec s vodou na středním plameni a v případě potřeby sundáme mísu z tepla vodní lázně. Přidáme ke žloutkům zredukovaný ocet s vodou. Jakmile začnou vajíčka lehce houstnout, postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Je nutné stále míchat, dokud se vše dokonale nespojí. Nakonec přidáme šťávu z ¼ citrónu a dochutíme solí a pepřem.
Chřest zbavíme dřevnatějších konců a dáme spařit do vroucí osolené vody s kapkou vinného octu na pár minut, aby byl chřest stále křupavý. Vždy je lepší se orientovat podle velikosti chřestu, ale 2-3 minutky by měly být tak akorát.
V dalším hrnci s lehce vroucí vodou si uděláme ztracené vejce. Do vody dáme lžíci vinného octu a sůl. Lžicí vytvoříme ve vodě lehký vír do kterého vyklepneme vejce. Pokud se necítíme jistí, můžeme si vejce vyklepnout nejdříve do hrnečku. Bude se lehčeji vkládat do vody. Vaříme cca 3 minuty.
Na čerstvý chřest položíme ztracené vejce, zalijeme holandskou omáčkou a máme hotovo.