Vánočka z tvarohového těsta

Vánočka z tvarohového těsta

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

350 g Polohrubá mouka
0.15 g Hladká mouka
130 g Moučkový cukr
18 g Prášek do pečiva
8 lžíce Olej
250 g Tučný tvaroh
8 lžíce Vlažné mléko
1 ks Citron
0.3 lžíce Loupané mandle
4 lžíce Rozinky
3 lžíce Rum
1 lžíce Vanilkový cukr

Postup přípravy

1. Vyčarujeme těsto

Do větší mísy prosejte polohrubou a hladkou mouku, moučkový cukr, přidejte 1 a půl lžičky prášku do pečiva, špetku soli a všechny tyto sypké suroviny důkladně promíchejte. Pak k nim vyklepněte 2 vejce, přidejte 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 8 lžic oleje, 8 lžic vlažného mléka, vanilkový cukr nebo extrakt, hrst rozinek namočených v rumu, hrst půlených oloupaných mandlí a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Nyní vše ručně zpracujte v těsto, které si rozdělte na 8 dílů.

2. Pleteme

Nyní vše ručně zpracujte v těsto, které si rozdělte na 8 dílů. Každou část těsta ještě rukou prohněťte a vyválejte asi 40cm prameny. Spodní patro vánočky upleťte ze 4 pramenů, pomašlovat ho vaječným bílkem, na něj položte patro ze tří pramenů, také ho pomašlujte bílkem a nakonec si z posledního dílu utvořte delší pramen, který přeložte a omotejte navzájem. Tento položte na pomašlované druhé patro.

3. Pečeme

Takto připravenou vánočku ještě jednou potřete bílkem a posypejte plátky mandlí. Na pečícím papíře na plechu pečte na 170 stupňů asi 50 minut. Pokud by se začala z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Zdali je vánočka hotová, vyzkoušejte špejlí.

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (350 g)

Hladká mouka (0.15 g)

Moučkový cukr (130 g)

Prášek do pečiva (18 g)

Olej (8 lžíce)

Tučný tvaroh (250 g)

Vlažné mléko (8 lžíce)

Citron (1 ks)

Loupané mandle (0.3 lžíce)

Rozinky (4 lžíce)

Rum (3 lžíce)

Vanilkový cukr (1 lžíce)