Do dvou hodin
1 porce
Do větší mísy prosejte polohrubou a hladkou mouku, moučkový cukr, přidejte 1 a půl lžičky prášku do pečiva, špetku soli a všechny tyto sypké suroviny důkladně promíchejte. Pak k nim vyklepněte 2 vejce, přidejte 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 8 lžic oleje, 8 lžic vlažného mléka, vanilkový cukr nebo extrakt, hrst rozinek namočených v rumu, hrst půlených oloupaných mandlí a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Nyní vše ručně zpracujte v těsto, které si rozdělte na 8 dílů.
Nyní vše ručně zpracujte v těsto, které si rozdělte na 8 dílů. Každou část těsta ještě rukou prohněťte a vyválejte asi 40cm prameny. Spodní patro vánočky upleťte ze 4 pramenů, pomašlovat ho vaječným bílkem, na něj položte patro ze tří pramenů, také ho pomašlujte bílkem a nakonec si z posledního dílu utvořte delší pramen, který přeložte a omotejte navzájem. Tento položte na pomašlované druhé patro.
Takto připravenou vánočku ještě jednou potřete bílkem a posypejte plátky mandlí. Na pečícím papíře na plechu pečte na 170 stupňů asi 50 minut. Pokud by se začala z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Zdali je vánočka hotová, vyzkoušejte špejlí.