Do dvou hodin
1 porce
Kroupy namočte přes noc do vody. Zlepší se tak jejich stravitelnost a rychleji se uvaří.
Žebra překrojte napůl a vložte do hrnce. Zalijte dostatečným množstvím vody – asi 2,5 litry. Vařte hodinu.
Asi v polovině vaření žeber sceďte kroupy, přendejte je do hrnce a se špetkou vody vařte v dostatečném množství vody doměkka.
V dalším hrnci rozehřejte lžíci sádla. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte do lehce zlatavé barvy.
Oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a pozvolna opékejte dalších 3 – 5 minut.
K zelenině přidejte nadrobno nakrájený česnek, chvíli míchejte a pak zalijte 2 litry vývaru z žeber.
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V misce s vodou promyjte a pak přendejte do polévky. Trochu přisolte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Mezitím oberte maso z žeber. Nemusíte jej do polévky využít všechno, zbytek si můžete ponechat například na šunkofleky. Obrané maso dejte do polévky, přidejte uvařené a scezené kroupy a promíchejte. Vařte minutu.
Do hotové polévky rozemněte sušenou majoránku, promíchejte a odstavte z plotny.