Do hodinky
1 porce
Než začnete s přípravou bábovky, vyndejte si včas máslo, vejce a tvaroh z lednice, aby ingredience získaly pokojovou teplotu. Lépe tak půjdou propojit a získáte hladkou konzistenci těsta.
Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Poté zašlehejte žloutky. Další na řadu přijde tvaroh a vanilkový extrakt. Pokud budete chtít chuť pozměnit, místo vanilkového extraktu přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu. Pokud se nebojíte odvážných chutí, můžete k citronu přidat i lžíci levandule.
V čisté míse promíchejte obě mouky s kypřicím práškem. Hladká mouka dodá těstu jemnost, polohrubá mouka přidá zase na kyprosti. Sypkou směs vmíchejte do máslovo-žloutkové.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh vmíchejte do těsta.
Formu na bábovku vytřete kouskem másla a vysypejte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a povrch uhlaďte.
Pečte při 180 °C 45 minut. Po upečení nechte asi půl hodiny chladnout. Poté překlopte na talíř.
Před servírováním posypejte moučkovým cukrem.