0
K pokladně

Svatomartinské koláčky

Svatomartinské koláčky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Hladká mouka
400 g Povidla či jiná náplň (tvarohová, maková)
100 g Cukr krupice
50 g Droždí
250 ml Mléko
180 ml Olej
1 balení 2 ks žloutky + vejce na pomašlování
1 balení Cukr moučka
1 balení Máslo
1 balení Rum

Postup přípravy

1. Krok

Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme kynout asi 15 minut.

2. Krok

Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej, nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto.

3. Krok

Těsto zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky.

4. Krok

Těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly, případně jinou náplní
a posypeme drobenkou.

5. Krok

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

6. Krok

Po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu
a vychladlé ještě posypeme moučkovým cukrem.

7. Tip:

Co by to bylo za svatomartinské hody, bez letošního výběru svatomartinských vín. Celý sortiment svatomartinských vín pro ročník 2022 naleznete zde.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (500 g)

Povidla či jiná náplň (tvarohová, maková) (400 g)

Cukr krupice (100 g)

Droždí (50 g)

Mléko (250 ml)

Olej (180 ml)

Cukr moučka (1balení)

Máslo (1balení)

Rum (1balení)