Do dvou hodin
1 porce
Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme kynout asi 15 minut.
Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej, nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto.
Těsto zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky.
Těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly, případně jinou náplní a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu a vychladlé ještě posypeme moučkovým cukrem.
Co by to bylo za svatomartinské hody, bez letošního výběru svatomartinských vín. Celý sortiment svatomartinských vín pro ročník 2022 naleznete zde.