Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

3 kg Husa
2 ks Jablka
1 ks Větší cibule
50 g Hladká mouka
0.5 litr Drůbeží vývar
0.3 litr Voda
1 špetka Kmín

Postup přípravy

1. Krok

Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme
a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.

2. Krok

Položíme husu do pekáče prsy dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130–140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud maso není měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu
v troubě na 180–200 °C, husu otočíme a cca 15–20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.

3. Krok

Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Necháme husu odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.

4. Krok

Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.

5. Tip:

K tradiční pečené huse se výborně hodí vybrané svatomartinské víno.

Nakupte potřebné ingredience

Husa (3 kg)

Jablka (2 ks)

Větší cibule (1 ks)

Hladká mouka (50 g)

Drůbeží vývar (0.5litr)

Voda (0.3litr)

Kmín (1špetka)