Časově náročný
1 porce
Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.
Položíme husu do pekáče prsy dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130–140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud maso není měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 180–200 °C, husu otočíme a cca 15–20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.
Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Necháme husu odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.
Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
K tradiční pečené huse se výborně hodí vybrané svatomartinské víno.