Časově náročný
1 porce
Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.
Položíme husu do pekáče prsy dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130–140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud maso není měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 180–200 °C, husu otočíme a cca 15–20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.
Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Necháme husu odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.
Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
K tradiční pečené huse se výborně hodí vybrané svatomartinské víno. Celý výběr svatomartinských vín pro ročník 2022 naleznete zde.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.