Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 lžíce 1/2 lžíce soli
1 lžíce 1/2 lžíce mletého pepře
2 ks 2 malé cibule, rozpůlené
1 lžíce 1 lžíce olivového oleje
0.2 ml 150 ml červeného vína
2 větvičky snítky šalvěje, na ozdobu
1 ks Husa

Postup přípravy

1. Proveďte přípravy

Troubu předehřejte na 180°C. Husu zvažte a odhadněte dobu pečení. Počítejte 30 minut na 1 kilogram, plus 20 minut navíc. Kůži husy propíchejte vidličkou, potřete solí a poprašte pepřem. Polovinu cibule vložte do krčního otvoru a druhou do břišního. Potřete olivovým olejem.

2. Začněte péct

Husu vložte prsy dolů na mřížku v pekáči, přikryjte alobalem a pečte podle odhadnuté doby.

3. Odlijte sádlo

Asi 40 minut před koncem pečení vyjměte husu z trouby a sejměte alobal. Přebytečné sádlo odlijte a husu pečlivě potřete zbylým sádlem. Vraťte do trouby a husu dopečte, každých 15 min potírejte vypečenou šťávou, až bude krásně zlatohnědá.

4. Vyzkoušejte propečenost

Vyzkoušejte propečenost tak, že do nejsilnější části stehna vpíchnete jehlu, aby vyteklo trochu šťávy. Je-li růžová, pečte ještě 15 minut, pak znovu otestujte.

5. Přidejte víno

Husu vyjměte, volně překryjte alobalem a nechte před porcováním 15-20 minut stát. Ze šťávy odtraňte přebytečný tuk, vlijte víno a na mírném žáru odvařte přípečky. Svařte, aby šťáva zhoustla, a podávejte k huse ozdobené šalvějí.

6. Využijte zbylé maso

Zbylé maso můžete jemně nakrájené nebo rozdělené na vlákna podávat zabalené po čínském způsobu v palačinkách, doplněné o plátky cibule a nakrájené okurky a ochucené sójovou omáčkou nebo omáčkou hoisin.

Nakupte potřebné ingredience

1/2 lžíce soli (1 lžíce)

1/2 lžíce mletého pepře (1 lžíce)

2 malé cibule, rozpůlené (2 ks)

1 lžíce olivového oleje (1 lžíce)

150 ml červeného vína (0.2 ml)

snítky šalvěje, na ozdobu (2větvičky)

Husa (1 ks)