Časově náročný
1 porce
Nejprve si vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.
Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně). Směs znovu zamíchejte ruční metlou. Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao. Pomocí robotu z hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně). Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka. Těsto nyní zabalte do potravinové folie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout.
Po hodině předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečícím papírem. Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh.
V jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek. Nyní do této směsi postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním, ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se neztratily vzduchové bublinky ze sněhu).
Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs. Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta. Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30 - 40 minut.
Hotový koláč nechte vychladnout a pak ho krájejte a podávejte.