Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

800 g Hovězí zadní
150 g Cibule
5 ks Vejce
100 g Uzená slanina
50 g Hladká mouka
250 ml Mléko
10 g Droždí
350 g Polohrubá mouka
2 ks Rohlík
1 lžíce Sůl
1 špetka Pepř
1 špetka Cukr

Postup přípravy

1. Štěpánská pečeně

  1. Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme.
  2. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min.
  4. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.

2. Houskové knedlíky

  1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
  3. Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.

3. TIP

Hovězí štěpánská se klasicky podává s houskovým knedlíkem. Jako přílohu ale můžete vyzkoušet bramborové knedlíky. Pro úsporu času je možné použít i bramborové knedlíky v prášku, u kterých si s označením Klasa můžete být jisti jejich kvalitou a chutí. Jako přílohu také můžete podávat rýži nebo těstoviny. Dobrou chuť!

 

Nakupte potřebné ingredience

Hovězí zadní (800 g)

Cibule (150 g)

Uzená slanina (100 g)

Hladká mouka (50 g)

Mléko (250 ml)

Droždí (10 g)

Polohrubá mouka (350 g)

Rohlík (2 ks)

Sůl (1 lžíce)

Pepř (1špetka)

Cukr (1špetka)