Do hodinky
1 porce
Na pánvi rozpustíme cukr za stálého míchání, přilijeme k němu trochu vody a necháme vařit.
Počkáme dokud se voda nevypaří a cukr nezkaramelizuje.
Formu na flan vytřeme olejem a na dno vlejeme karamel.
Mléko zahřejeme pod bod varu. Když trochu schladne, přidáme cukr, vejce, sůl a prošleháme.
Směs nalijeme na karamel a formu přikryjeme alobalem. Troubu zahřejeme na 175°C, dáme do ní hluboký plech s horkou vodou, do něj vložíme formu a pečeme 50 – 60 minut. Voda se při pečení nesmí vařit, flan by pak měl hodně bublinek.
Špičkou nože zkusíme konzistenci flanu, a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme z trouby. Po vychladnutí dáme na několik hodin do lednice. Pak uvolníme tenkým nožem strany flanu a vyklopíme na talíř. Podáváme s malinami nebo šlehačkou.