380 g Povolené máslo (130 g na skořápky, 250 g na krém)
200 g Polohrubá mouka (na skořápky)
210 g Cukr krupice nebo krystal (60 g na skořápky, 125 + 25 g na krém)
55 g Mleté vlašské nebo lískové ořechy (na skořápky)
1 lžička Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na skořápky)
1 špetka Sůl (na skořápky)
3 ks Vejce od slepic z volného chovu (na krém)
50 g Kakao (na krém)
2 lžíce Rum (na krém)
Postup přípravy
1. Postup na skořápky
Suché suroviny společně promíchejte a pak spolu s povoleným máslem vypracujte v těsto.
Pokud máte k dispozici robot, můžete těsto připravit v něm.
Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Můžete nechat odpočinout i přes noc – následující den těsto vytáhněte alespoň 1 hodinu předtím, než s ním budete pracovat.
Pokud použijete kovové formičky, důkladně je předem vymažte máslem. V případně silikonové formy není vymazání třeba.
Vždy si vezměte malý kousek těsta a vmáčkněte jej do formičky tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň vytvořilo drobný důlek.
Jakmile máte plný plech/formu, pečte v troubě předehřáté na 180°C 8 – 10 minut. Záleží na velikosti formiček, kterou jste zvolili. Větší budou potřebovat o pár minut navíc.
Hotové skořápky poznáte tak, že se těsto nafouklo, ale již splasklo a na okrajích jsou krásně zlatavé.
Skořápky v silikonové formě nechte vychladnout a poté opatrně vyndejte. Pracujte opatrně, těsto je křehké. V případě kovových forem je třeba ořechy vyklepnout ještě nevychladlé.
2. Postup na krém
Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs. S krémem můžete ihned pracovat.
3. Postup na dokončení
Na jednu skořápku naneste pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou vrstvu krému a přiložte druhou, nenaplněnou skořápkou.
Takto naplňte všechny ořechy a nechte zatuhnout v lednici
Ideálně nechte před konzumací pár dnů odležet a uchovávejte v chladu.
4. TIP:
Pokud byste rádi tmavé ořechy, přidejte do těsta 1 lžíci kakaa.
Nakupte potřebné ingredience
Povolené máslo (130 g na skořápky, 250 g na krém) (380 g)
Polohrubá mouka (na skořápky) (200 g)
Cukr krupice nebo krystal (60 g na skořápky, 125 + 25 g na krém) (210 g)
Mleté vlašské nebo lískové ořechy (na skořápky) (55 g)
Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na skořápky) (1lžička)