Plněné ořechy

Plněné ořechy

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

380 g Povolené máslo (130 g na skořápky, 250 g na krém)
200 g Polohrubá mouka (na skořápky)
210 g Cukr krupice nebo krystal (60 g na skořápky, 125 + 25 g na krém)
55 g Mleté vlašské nebo lískové ořechy (na skořápky)
1 lžička Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na skořápky)
1 špetka Sůl (na skořápky)
3 ks Vejce od slepic z volného chovu (na krém)
50 g Kakao (na krém)
2 lžíce Rum (na krém)

Postup přípravy

1. Postup na skořápky

  1. Suché suroviny společně promíchejte a pak spolu s povoleným máslem vypracujte v těsto.
  2. Pokud máte k dispozici robot, můžete těsto připravit v něm.
  3. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Můžete nechat odpočinout i přes noc – následující den těsto vytáhněte alespoň 1 hodinu předtím, než s ním budete pracovat.
  4. Pokud použijete kovové formičky, důkladně je předem vymažte máslem. V případně silikonové formy není vymazání třeba.
  5. Vždy si vezměte malý kousek těsta a vmáčkněte jej do formičky tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň vytvořilo drobný důlek.
  6. Jakmile máte plný plech/formu, pečte v troubě předehřáté na 180°C 8 – 10 minut. Záleží na velikosti formiček, kterou jste zvolili. Větší budou potřebovat o pár minut navíc.
  7. Hotové skořápky poznáte tak, že se těsto nafouklo, ale již splasklo a na okrajích jsou krásně zlatavé.
  8. Skořápky v silikonové formě nechte vychladnout a poté opatrně vyndejte. Pracujte opatrně, těsto je křehké. V případě kovových forem je třeba ořechy vyklepnout ještě nevychladlé.

2. Postup na krém

  1. Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
  2. Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
  3. Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
  4. K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
  5. K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs. S krémem můžete ihned pracovat.

3. Postup na dokončení

  1. Na jednu skořápku naneste pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou vrstvu krému a přiložte druhou, nenaplněnou skořápkou.
  2. Takto naplňte všechny ořechy a nechte zatuhnout v lednici
  3. Ideálně nechte před konzumací pár dnů odležet a uchovávejte v chladu.

4. TIP:

Pokud byste rádi tmavé ořechy, přidejte do těsta 1 lžíci kakaa.

Nakupte potřebné ingredience

Povolené máslo (130 g na skořápky, 250 g na krém) (380 g)

Polohrubá mouka (na skořápky) (200 g)

Cukr krupice nebo krystal (60 g na skořápky, 125 + 25 g na krém) (210 g)

Mleté vlašské nebo lískové ořechy (na skořápky) (55 g)

Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na skořápky) (1lžička)

Sůl (na skořápky) (1špetka)

Vejce od slepic z volného chovu (na krém) (3 ks)

Kakao (na krém) (50 g)

Rum (na krém) (2 lžíce)