Rychlé
1 porce
Limetku si rozpůlíme a jednu půlku rozkrájíme na čtyři menší dílky. Jeden z nich vložíme do skleničky spolu s připravenými lístky máty. Obsah skleničky teď chceme vymačkat tak, abychom z něj dostali šťávu plnou chuti.
Profesionální barmani na to používají speciální nástroj jménem „muddler“, ale pokud ho nemáme, můžeme použít třeba spodní část dřevěné lžíce. Limetku ani mátu nedrtíme na kaši, pouze je několikrát opatrně stiskneme.
Přidáme dva další kousky limetky, přisypeme cukr a opakujeme předchozí krok s mačkáním. Pak skleničku naplníme ledem, přidáme připravený rum a zbytek sklenice dolijeme perlivou vodou. Nápoj promícháme, ochutnáme a pokud je to nutné, přidáme ještě trochu cukru. Vše zakápneme šťávou ze zbývajícího dílku limetky a můžeme podávat.