0
K pokladně

Ořechové motance

Ořechové motance

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

380 g Hladká špaldová mouka (na těsto + pomoučnění válu)
150 ml Mléko o pokojové teplotě (na těsto)
20 g Čerstvé droždí (na těsto)
2 ks Žloutek (na těsto + 1 vejce na potření)
10 lžic Třtinový cukr (5 lžic na těsto, 5 na náplň)
170 g Máslo o pokojové teplotě (50g na těsto, 120g na náplň)
100 g Mleté vlašské ořechy (na náplň)
1 lžíce Mletá skořice (na náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Nejdříve nechte vzejít kvásek. V misce smíchejte mléko, 1 lžíci mouky, 1 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte 10-15 minut na teplém místě.

2. Krok

Do mísy vložte zbylou mouku, cukr, vzešlý kvásek, žloutek a roztopené máslo. Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a hodinu nechte vykynout.

3. Krok

Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí. Na pomoučněný vál přendejte vykynuté těsto a rozválejte ho do obdelníkového tvaru. Po celé ploše ho rovnoměrně potřete náplní a přeložte delší stranu do poloviny, stejně tak postupujte s protilehlou stranou. Ještě lehce vyválejte a nakrájejte na 18 pásů. Ty smotejte do uzlíku a položte na plech vyloženým pečícím papírem. Nechte ještě 15 kynout a pak potřete vyšlehaným vejcem.

4. Krok

Troubu vyhřejte na 180 °C, program horkovzduch. Pečte 15 minut dozlatova.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká špaldová mouka (na těsto + pomoučnění válu) (380 g)

Mléko o pokojové teplotě (na těsto) (150 ml)

Čerstvé droždí (na těsto) (20 g)

Třtinový cukr (5 lžic na těsto, 5 na náplň) (10lžic)

Máslo o pokojové teplotě (50g na těsto, 120g na náplň) (170 g)

Mleté vlašské ořechy (na náplň) (100 g)

Mletá skořice (na náplň) (1 lžíce)