0
K pokladně

Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem

Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Hladká mouka
345 ml Mléko
10 g Droždí
50 g Cukr krupice
2 ks Žloutky
100 ml Olej
250 g Vlašské ořechy
5 lžic Třtinový cukr
2 lžíce Vanilkový cukr
1 lžíce Rum
1 lžička Mletá skořice

Postup přípravy

1. Kynuté těsto

  1. Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek.
  2. Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout.

2. Ořechová náplň

  1. Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum.

3. Hvězda postup

  1. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar).
  2. První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem.
  3. Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě.
  4. Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. do zlatova.
  5. Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

4. TIP

Hvězdu použijte jako sladkou dekoraci na vánoční tabuli. Po večeři ji na stole rozkrájejte a podávejte jako sladkou tečku s kávou nebo horkou čokoládou.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (250 g)

Mléko (345 ml)

Droždí (10 g)

Cukr krupice (50 g)

Žloutky (2 ks)

Olej (100 ml)

Vlašské ořechy (250 g)

Třtinový cukr (5lžic)

Vanilkový cukr (2 lžíce)

Rum (1 lžíce)

Mletá skořice (1lžička)