Do hodinky
1 porce
Houby shitake nakrájejte na centimetr až centimetr a půl silné plátky. Z jarní cibulky odkrojte zelenou část a dejte prozatím stranou. Bílou část nakrájejte na slabá kolečka.
V hrnci rozehřejte 1 – 2 lžíce sezamového oleje. Houbu vsypte do hrnce a z obou stran opékejte pár minut dozlatova. Přendejte na talíř.
Do hrnce vlijte další lžíci oleje a na nižším stupni opékejte minutu až dvě nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a zázvor.
Zalijte vývarem, přidejte opečené houby, sójovou omáčku a 10 minut vařte.
Vejce z lednice vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Skořápka vejce nepraskne. Vařte 7,5 minuty a poté přendejte do misky se studenou vodou.
V dalším hrnci přiveďte vodu k varu. Pak choi přepulte a vložte do hrnce. Vařte 1 – 1,5 minuty. Poté zchlaďte v míse se studenou vodou a na talíři nechte okapat. Zelí tak bude krásně zelené. Můžete popř. vařit i v polévce. Pokud neseženete pak choi, můžete zkusit i variantu s brokolicí nebo cukrovým hráškem. Do vody, kde se vařilo pak choi, uvařte dle návodu ramen nudle. Po uvaření sceďte. Rozdělte do misek, ve kterých budete ramen servírovat.
Polévka je téměř uvařená. Odeberte trochu tekutiny a v misce rozmíchejte s tahini a miso pastou, limetkovou šťávou a cukrem do hladkého krému.
Zelenou část cibulky, kterou jste si dali stranou, nakrájejte asi na dvoucentimetrové kousky a vložte do polévky. Vařte minutu až dvě. Poté do polévky vlijte směs s tahini a miso. Sporák vypněte. Podle potřeby dochuťte sójovou omáčkou.
Do misek s nudlemi rozdělte polévku i s houbami. Ozdobte každou porci kouskem pak choi. Vejce oloupejte, překrojte napůl a posaďte na nudle. Posypejte najemno nakrájenou jarní cibulkou, sezamem, popř. chilli nakrájeným najemno.