Do hodinky
1 porce
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. V mléce rozmíchejte 1 lžičku cukru. Do mističky rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 minut stát na teplém místě.
V míse smíchejte mouku se zbytkem cukru a špetkou soli. Přidejte vejce, vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Zadělávejte alespoň 5 minut. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte hodinu kynout.
Vyberte 15 stejně velkých, středních kusů jahod. Omyjte je, zbavte stopek a osušte.
Nakynuté těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Krátce propracujte rukama. Těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm. Rozdělte na 13 – 15 kousků (dle velikosti jahod). Do každého kousku těsta zabalte jahodu. Spoje dobře utěsněte a knedlík spojem dolů položte na pomoučenou pracovní plochu. Nechte asi 8 minut kynout.
Ve dvou velkých hrncích přiveďte vodu k varu a osolte. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 7 minut. Ihned po vyndání propíchejte vidličkou, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazili. Můžete pomocí dvou vidliček mírně natrhnout.
Knedlíky podávejte se zakysanou smetanou, rozehřátým máslem, nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.