Do hodinky
1 porce
Papriková omáčka je česká klasika, ale to neznamená, že ji nemůžete ještě vylepšit. Stačí ji připravit přímo z rozmixovaných opékaných paprik a namísto kuřete s ní naservírovat českou krůtu z naší prémiové řady Authentic. Vymazlil ji pro nás pan Karas na své farmě v podhůří Beskyd a výsledná kvalita masa opravdu stojí za to.
Papriky omyjte, zbavte jadřinců a dejte na plech/pekáč, přidejte stroužky česneku seříznuté z jedné strany oloupanou a na osminy nakrájenou cibuli. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení papriky obracejte a pečte asi 30 - 40 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé. Zároveň dávejte pozor na cibuli a pokud by byla hotová dříve než papriky, vytáhněte ji.
Hotové papriky dejte po vytažení z trouby ihned do střední mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií nebo Peelo wraps, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
Papriky po 5-10 minutách vytáhněte a zbavte slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Papriky budou velmi horké, ale lze je lehce ochladit pod tekoucí vodou, která by neměla loupaní nijak ztížit. Oloupané papriky spolu s pečenou cibulí, vnitřky pečeného česneku a 200 ml smetany rozmixujte dohladka.
Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při vyšší teplotě. Poté ho zasypte mletou paprikou a krátce ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
Pánev s masem zalijte rozmixovanou paprikovou omáčkou a promíchejte. Společně nechte krátce probublávat, aby se chutě propojily. Nakonec dochuťte solí. Po stažení pánve z plotny můžete zapracovat lžíci zakysané smetany či jogurtu, jenž omáčce dodá lehce kyselkavý nádech.
Podávejte s těstovinami, rýží či pohankou.
Česneku v omáčce se bát nemusíte, jelikož pečením zesládne a ztratí svoji typickou štiplavost.