Do hodinky
1 porce
Vepřové maso nakrájejte na slabé nudličky. Nejvíce si pokrm vychutnáte, když použijete vepřovou panenku. Maso bude krásně jemné a bude i hezky měkké. Popř. můžete použít vepřovou kýtu. Maso osolte a opepřete.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Papriky nakrájejte na centimetrové proužky. Česnek najemno nasekejte. Pokud budete chtít pokrm trochu pikantnější, můžete najemno nasekat i kousek chilli papričky. Dá se případně nahradit kajenským pepřem nebo tabascem – kajenský pepř přidávejte současně s protlakem, tabasco naopak použijte až při dochucování worcesterem. Nakládané okurky nakrájejte na plátky.
V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje nebo sádla. Maso zprudka opékejte do zlato-hnědé barvy. Je třeba, aby pánev byla opravdu rozpálená a maso nepouštělo šťávu. Pokud se tak stane, opékejte maso, dokud se šťáva nevypeče. Ve chvíli, kdy maso vkládáte do pánve, se pánev ochladí, můžete proto maso opékat na dvakrát – eliminujete tak možnost, že se maso místo opékání začne dusit ve vlastní šťávě. Díky opékání na horké pánvi se rychle zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Maso bude křehčí, měkčí a šťavnatější.
Opečené maso přendejte na talíř. Do pánve přidejte lžíci tuku a vsypte cibuli. Teplotu již trochu snižte, ne moc, a opékejte cibuli 2 minuty. Poté přidejte papriku a opékejte další 3 minuty.
Sporák opět trochu ztlumte. Do pánve přidejte protlak, cukr, česnek, popř. chilli (čerstvé nebo kajenský pepř) a minutu míchejte.
Do pánve vraťte maso. Přidejte nakrájené okurky, pasírovaná rajčata, worcester a minutu až dvě vařte. Podle chuti osolte a opepřete.
Servírujte s opečenými bramborami, hranolky, rýží nebo bramboráčky.
Tip navíc: Skvělou chuťovkou ke katovu šlehu jsou nakládané feferonky. Můžete jich pár nadrobno nakrájených přidat i do jídla, a to ve fázi, kdy přidáváte okurky.