Do hodinky
1 porce
Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.
Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.
Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.
Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.
Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.
Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.