0
K pokladně

Jablečný závin z křehkého těsta

Jablečný závin z křehkého těsta

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.45 g Hladká mouka
125 g Sádlo
125 g Máslo
2 lžíce Ocet
0.5 ks Vejce
4 g Sůl
4 ks Jablko
1 lžíce Citronová šťáva
20 ks Vlašské ořechy
1 lžíce Skořice
0.01 lžíce Moučkový cukr
0.01 lžíce Hnědý cukr krystal

Postup přípravy

1. Jdeme na těsto

Ve velké míse smíchejte mouku, sádlo, máslo, ocet, 2 žloutky, špetku soli a 8 lžic vody a nejlépe ručně a rychle zpracujte kompaktní těsto. Můžete také použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do přes noc odpočívat do lednice.

2. Začínáme s náplní

Omytá jablka nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou, přidejte koření, na hrubo nasekané ořechy, citronovou šťávu a cukr v množství dle vaší chuti. Vše smíchejte.

3. Zavineme závin

Těsto ručně zapracujte na pomoučeném válu, aby trochu povolilo. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou pak, rovněž hladkou moukou posypaným válečkem, rozválejte do tvaru obdélníku. Střed rozváleného těsta, kam budete dávat náplň, posypte strouhankou. Na ni nandejte jablečnou náplň. Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a náplň z obou stran překryjte těstem (nedělejte klasický závin, zarolované těsto by se nepropeklo).

4. Šup do trouby

Troubu dejte předehřát na 200 stupňů a na plech si připravte pečící papír. Oba záviny opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a pomašlujte je zbylým rozšlehaným vejcem. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte je péct asi na 20 - 30 minut. Hotové záviny nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (0.45 g)

Sádlo (125 g)

Máslo (125 g)

Ocet (2 lžíce)

Vejce (0.5 ks)

Sůl (4 g)

Jablko (4 ks)

Citronová šťáva (1 lžíce)

Vlašské ořechy (20 ks)

Skořice (1 lžíce)

Moučkový cukr (0.01 lžíce)

Hnědý cukr krystal (0.01 lžíce)