Do hodinky
1 porce
Ve velké míse smíchejte mouku, sádlo, máslo, ocet, 2 žloutky, špetku soli a 8 lžic vody a nejlépe ručně a rychle zpracujte kompaktní těsto. Můžete také použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do přes noc odpočívat do lednice.
Omytá jablka nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou, přidejte koření, na hrubo nasekané ořechy, citronovou šťávu a cukr v množství dle vaší chuti. Vše smíchejte.
Těsto ručně zapracujte na pomoučeném válu, aby trochu povolilo. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou pak, rovněž hladkou moukou posypaným válečkem, rozválejte do tvaru obdélníku. Střed rozváleného těsta, kam budete dávat náplň, posypte strouhankou. Na ni nandejte jablečnou náplň. Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a náplň z obou stran překryjte těstem (nedělejte klasický závin, zarolované těsto by se nepropeklo).
Troubu dejte předehřát na 200 stupňů a na plech si připravte pečící papír. Oba záviny opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a pomašlujte je zbylým rozšlehaným vejcem. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte je péct asi na 20 - 30 minut. Hotové záviny nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem.