Do dvou hodin
1 porce
Nejprve si namočte bílé fazole na několik hodin do vody (ideálně přes noc). Poté slijte vodu, ještě jednou je na hodinu namočte, znovu slijte vodu a uvařte je do měkka s kořením. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů a nachystejte alobal. Oloupejte červenou řepu a zabalte ji do alobalu.
Pečte ji na plechu zhruba 1 hodinu, občas se podívejte, zda se v alobalu nepřipaluje. Pokud ano, kápněte do alobalu vodu nebo trochu olivového oleje. Jestli je řepa upečená dostatečně poznáte tak, že při propíchnutí nožem se dostanete až ke jejímu středu.
Po vychladnutí fazolí i řepy si odměřte 1,5 šálku řepy a 2 šálky fazolí a dejte je do mixéru (kuchyňského robota). Přidejte česnek, olivový olej a citrónovou šťávu. Vše rozmixujte na jemné pyré. Podávejte s nakrájenými kousky zeleniny.
Hummus můžete servírovat i jako hlavní jídlo spolu s masem (jako přílohu) nebo ke kvalitnímu pečivu.