Do půl hodinky
1 porce
Troubu předehřejeme na 200 °C. Hrušky mírně seřízneme na straně, kde není stopka, aby dobře "seděly". Narovnáme je do hrnce, zalijeme vínem a proložíme kousky másla. Následně je posypeme cukrem, přidáme skořici, přiklopíme poklicí a pečeme vevyhřáté troubě zhruba třicet minut. Poté hrušky v hrnci vytáhneme z trouby, důkladně je přelijeme vypečenou šťávou, vrátíme do trouby a odklopené je pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud se tekutina rychle vypéká, podlejeme hrušky vodou.
Mezitím, co se nám hrušky pečou v troubě, vyšleháme mascarpone (ideálně ručním elektrickým šlehačem). Připravíme si také mandle a maliny.
Hrušky podáváme teplé, přelité šťávou s kopečkem mascarpone, posypané mandlemi. K této lahodné dobrůtce doporučujeme sklenici dobrého červeného vína :)