Do půl hodinky
1 porce
Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, rozklepneme dvě celá vejce a zalijeme mlékem. Promícháme a vytvoříme základ těsta na palačinky.
Ve zvláštním kastrůlku si rozpustíme máslo a nalijeme k těstu. Vanilkový lusk rozpůlíme a vyškrábeme z něj semínka, ty přidáme do těsta spolu se špetkou soli a třtinovým cukrem. Vše dobře promícháme. Těsto bude tekutější.
Středně velkou pánev rozehřejeme na středním plameni. Těsto na pánev naléváme pomocí naběračky a krouživým pohybem druhé ruky ho rozprostřeme po celém jeho dnu. Jakmile palačinka z jedné strany zezlátne, obrátíme ji a necháme opéct i z druhé strany. Takto opakujeme se zbylým těstem.
Pomerančový karamel vytvoříme ve zvláštní pánvi. Máslo necháme rozpustit na středním plameni nebo spíš o něco menším, společně s cukrem, vytvoříme si v podstatě karamel. Trvá to zhruba 3-4 minuty. Přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a šťávu z nich a necháme chvíli zredukovat nebo-li zhoustnout. Nakonec na pánev nalijeme koňak a minutku povaříme. Následně stáhneme z plamene.
Hotové palačinky můžeme v pomerančovém karamelu lehce vykoupat již složené do šátečku a ihned podáváme.