Do hodinky
1 porce
Do vlažného mléka vložte na kousky pokrájené změklé máslo. Přidejte cukr, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru z 1/3 pomeranče a špetku soli. Promíchejte.
Hrnec položte na sporák a pozvolna zahřívejte a míchejte, aby se máslo rozpustilo. Nepřestávejte zahřívat a míchat. Těsto začne po chvíli „žmolkovatět“. Stále míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Těsto pomocí šlehače anebo v robotu míchejte, aby nebylo horké. Do vlažného těsta jedno po druhém zapracujte vejce. Pokud bude třeba, pomozte si silikonovou stěrkou a pak dále šlehejte.
Těsto přendejte do cukrářského sáčku se širší řezanou špičkou.
Do čisté misky nasypejte asi dvě hrsti třtinového cukru na obalení. Talíř vyložte papírovou utěrkou.
V hrnci rozehřejte olej na teplotu ideálně 160 °C. Těsto ze sáčku stříkejte po kouscích do oleje – můžete jej odřezávat nožem, aby šlo lépe oddělovat od špičky. Z obou stran smažte dozlatova.
Hotové churros odkládejte na připravený talíř. Ještě horké obalujte v třtinovém cukru.
Smetanu přiveďte k varu. Vložte do ní na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Podávejte jako omáčku k namáčení.