Do dvou hodin
1 porce
Nejprve uvaříme 1 kg brambor. Ideální je varný typ C, který se používá na přípravu kaší a těst. Brambory scedíme, aby v nich nezůstala žádná voda a necháme je vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na jemno (ideální je kapkovitá jemná část struhadla).
V misce zvlášť smícháme 300 g hrubé mouky, 30 g bramborového škrobu a dosolíme asi 10 g soli. Směsí pak posypeme nastrouhané brambory. Poté do jejich středu vytvoříme důlek a do něj vyklepneme 1 vejce a 1 žloutek. Rukama pak tuto směs zpracujeme v celistvé, hladké těsto. To rozdělíme na 4 díly a z každého z nich vytvarujeme 20 cm dlouhý váleček o průměru 5cm. Trochu je posypeme hrubou moukou.
Doporučujeme použít na vaření potravinářskou fólii. Potřebný kus ustřihneme a zabalíme do ní knedlík. Chytíme za okraje a válením po pracovní ploše utáhneme fólii jako bonbon. Do fólie uděláme pár dírek. Knedlíky vkládáme do osolené a vroucí vody, občas je při vaření kontrolujeme a otočíme. Necháme vařit zhruba 25 minut.
Uvařené knedlíky vytáhneme a propícháme vidličkou. Vybalíme je z fólie a necháme vychladnout, uchováváme je v ledničce. Knedlíky můžete ozdobit osmaženou cibulkou, tymiánem či petrželkou.