Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 kg Brambory
300 g Hrubá pšeničná mouka
1 lžíce Sůl
3 ks Vejce

Postup přípravy

1. Úprava a volba brambor

Nejprve uvaříme 1 kg brambor. Ideální je varný typ C, který se používá na přípravu kaší a těst. Brambory scedíme, aby v nich nezůstala žádná voda a necháme je vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na jemno (ideální je kapkovitá jemná část struhadla).

2. Příprava těsta

V misce zvlášť smícháme 300 g hrubé mouky, 30 g bramborového škrobu a dosolíme asi 10 g soli. Směsí pak posypeme nastrouhané brambory. Poté do jejich středu vytvoříme důlek a do něj vyklepneme 1 vejce a 1 žloutek. Rukama pak tuto směs zpracujeme v celistvé, hladké těsto. To rozdělíme na 4 díly a z každého z nich vytvarujeme 20 cm dlouhý váleček o průměru 5cm. Trochu je posypeme hrubou moukou.

3. Vaření knedlíků

Doporučujeme použít na vaření potravinářskou fólii. Potřebný kus ustřihneme a zabalíme do ní knedlík. Chytíme za okraje a válením po pracovní ploše utáhneme fólii jako bonbon. Do fólie uděláme pár dírek. Knedlíky vkládáme do osolené a vroucí vody, občas je při vaření kontrolujeme a otočíme. Necháme vařit zhruba 25 minut.

4. Dokončení receptu

Uvařené knedlíky vytáhneme a propícháme vidličkou. Vybalíme je z fólie a necháme vychladnout, uchováváme je v ledničce. Knedlíky můžete ozdobit osmaženou cibulkou, tymiánem či petrželkou.

Nakupte potřebné ingredience

Brambory (1 kg)

Hrubá pšeničná mouka (300 g)

Sůl (1 lžíce)

Vejce (3 ks)