Do půl hodinky
1 porce
Chřest omyjeme, odkrojíme cca poslední 3 cm stonku a pečlivě celý chřest oloupeme. Poté stonky vložíme do vroucí vody se špetkou cukru a soli a vaříme 6 minut. Mezi tím si připravíme omáčku.
Žloutek lehce prošleháme s půl lžičkou vody, citronu a špetkou soli a pepře, směs by měla lehce zesvětlat. Máslo rozpustíme a zahříváme, dokud nezačne silně bublat. Poté odstavíme z plotny a za stálého šlehání žloutku ho tenkým pramínkem přilíváme. Celou směs šleháme, dokud nezačne houstnout, nemělo by to ale trvat déle než 1 minutu. Omáčku ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem a citronem.
Když je chřest téměř uvařený, připravíme si mísu s ledovou vodou a po uplynutí 6 minut ihned chřest přesuneme do ledové vody, abychom zastavili další měknutí. Chřest podáváme osolený, opepřený a lehce politý omáčkou.