Bílý chřest s holandskou omáčkou

Bílý chřest s holandskou omáčkou

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

8 ks Stonky chřestů
1 g Žloutek
10 g Špetka cukru
80 g Máslo
0.5 lžíce Voda
0.5 lžíce Citronová šťáva
5 g Sůl
5 g Pepř

Postup přípravy

1. Chřest vaříme

Chřest omyjeme, odkrojíme cca poslední 3 cm stonku a pečlivě celý chřest oloupeme. Poté stonky vložíme do vroucí vody se špetkou cukru a soli a vaříme 6 minut. Mezi tím si připravíme omáčku.

2. Připravíme omáčku

Žloutek lehce prošleháme s půl lžičkou vody, citronu a špetkou soli a pepře, směs by měla lehce zesvětlat. Máslo rozpustíme a zahříváme, dokud nezačne silně bublat. Poté odstavíme z plotny a za stálého šlehání žloutku ho tenkým pramínkem přilíváme. Celou směs šleháme, dokud nezačne houstnout, nemělo by to ale trvat déle než 1 minutu. Omáčku ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem a citronem.

3. Servírujeme

Když je chřest téměř uvařený, připravíme si mísu s ledovou vodou a po uplynutí 6 minut ihned chřest přesuneme do ledové vody, abychom zastavili další měknutí. Chřest podáváme osolený, opepřený a lehce politý omáčkou.

Nakupte potřebné ingredience

Stonky chřestů (8 ks)

Žloutek (1 g)

Špetka cukru (10 g)

Máslo (80 g)

Voda (0.5 lžíce)

Citronová šťáva (0.5 lžíce)

Sůl (5 g)

Pepř (5 g)