0
K pokladně

Krůta s mandlovou nádivkou

Krůta s mandlovou nádivkou

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Krůtí prsa (cca 500g)
300 g Madeta Jihočeské máslo 82% 250g
1 lžíce Borges Original Extra panenský olivový olej 500ml
3 stroužky Česnek (cca 70g)
2 ks Citrón (cca 140g)
5 g Solsanka Mořská sůl s jodem a fluorem 1kg
3 g Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g
1 větviček Rozmarýn květináč "13 cm”
1 ks Tymián květináč "13 cm”
1 ks J.C. Horn Bobkový list 4g
3 ks Cibule žlutá volná (cca 300g)
4 plátky Maso Brejcha Anglická slanina krájená 100g
8 ks Penam Rohlík jemný 43g
300 ml Meggle Smetana na vaření 10% 180ml
4 ks Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks
100 g Diana Mandle loupané 100 g
1 větviček Petržel hladkolistá flowpack 100g
2 ks Cibulka lahůdková svazek

Postup přípravy

1. Jak na nádivku

Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou a rozšlehanými vejci. V mixeru nasekáme mandle s petrželkou a přidáme ke směsi. Na pánvi rozehřejeme 50g másla, přidáme nakrájených 100g slaniny s jarní cibulkou, opečeme, necháme rozpustit dalších 50g másla, po vystydnutí přidáme k nakrájeným rohlíkům. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a směs promícháme.

2. Ochucené máslo

Do misky vložíme změklých 200g másla, přidáme sůl, pepř, olivový olej, rozmačkaný česnek, šťávu z 1 citronu a promícháme.

3. Krůtu připravíme na pečení

Krůtu omyjeme, osolíme ze všech stran. Do dutiny břišní vložíme rozpůlenou cibuli, ½ citrónu, bylinky: rozmarýn, tymián a bobkový list. Část nádivky vložíme do otvoru v oblasti krku. Ochuceným máslem potřeme celou krůtu, vložíme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, podlijeme vodou. Do pekáče ke krůtě přidáme cibuli, bylinky, 4 plátky slaniny. Pečeme na 180°C. Délka pečení je závislá od velikosti krůty. 1 kg masa = 40 minut.

4. Hlídáme pečení

V průběhu pečení podléváme vodou, krůtu poléváme výpekem. Po upečení necháme krůtu ještě aspoň 60 minut pod alobalem odpočinout.

5. Nádivka patří také do trouby

Do menšího pekáče nalijeme trochu výpeku a vložíme do něj zbytek nádivky, povrch polijeme výpekem, pečeme 30 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Krůtí prsa (cca 500g) (1 ks)

Madeta Jihočeské máslo 82% 250g (300 g)

Borges Original Extra panenský olivový olej 500ml (1 lžíce)

Česnek (cca 70g) (3 stroužky)

Citrón (cca 140g) (2 ks)

Solsanka Mořská sůl s jodem a fluorem 1kg (5 g)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (3 g)

Rozmarýn květináč "13 cm” (1větviček)

Tymián květináč "13 cm” (1 ks)

J.C. Horn Bobkový list 4g (1 ks)

Cibule žlutá volná (cca 300g) (3 ks)

Maso Brejcha Anglická slanina krájená 100g (4plátky)

Penam Rohlík jemný 43g (8 ks)

Meggle Smetana na vaření 10% 180ml (300 ml)

Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks (4 ks)

Diana Mandle loupané 100 g (100 g)

Petržel hladkolistá flowpack 100g (1větviček)

Cibulka lahůdková svazek (2 ks)