Do hodinky
1 porce
Nejprve si opatrně oddělíme vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudeme, tak je dáme do chladničky a využijeme v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
Do mísy nasypeme nejdříve sypké suroviny - mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promícháme. Nyní přidáme do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijeme ruce a vše společně zpracujeme v hladké kompaktní těsto. Těsto teď zabalíme do potravinářské folie a dáme nejlépe přes noc do chladničky.
Připravíme si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, embosovaný váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujeme, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a válečky důkladně posypeme hladkou moukou, těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme ho na placku asi 2 - 3 mm tenkou.
Vzor na sušenkách můžeme vytvořit jednoduše pomocí embosovaného válečku nebo škrobené háčkované dečky. Vzorovaný váleček a povrch těsta posypeme hladkou moukou a pod tlakem válečkem těsto přejedeme, vytvoří se krásný vzor. Podobným způsobem vytvoříme vzorek, když na těsto položíme škrobenou háčkovanou dečku a poválíme ji běžným válečkem. Povrch těsta si také posypeme hladkou moukou.
Nyní si vezmeme vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvoříme sušenky. Efektní sušenky vytvoříme i podobným způsobem, jako vánoční linecké cukroví tak, že do poloviny vykrojených vajíček vykrojíme střed pomocí malého vykrajovátka.
Opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem a dáme je péct asi na 4 - 5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme je z trouby a necháme je na plechu zchladnout.
Vychladlá kolečka k sobě slepujeme marmeládou a nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem.