Velikonoční linecké sušenky

Velikonoční linecké sušenky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0 g Mouka hladká pšeničná 1kg
200 g Tatra Farmářské máslo 200g
100 g TTD Krupice cukr bílý 1kg
0 ks Vejce M balení 10ks
1 ks Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g
1 ks Citrón (cca 90g)
1 ks Schwartau Extra džem červený rybíz 340g
15 g TTD Moučka cukr 1kg

Postup přípravy

1. Bílky uschováme pro příště

Nejprve si opatrně oddělíme vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudeme, tak je dáme do chladničky a využijeme v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.

2. Těsto necháme přes noc odpočinout

Do mísy nasypeme nejdříve sypké suroviny - mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promícháme. Nyní přidáme do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijeme ruce a vše společně zpracujeme v hladké kompaktní těsto. Těsto teď zabalíme do potravinářské folie a dáme nejlépe přes noc do chladničky.

3. Vyválíme tenkou placku

Připravíme si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, embosovaný váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujeme, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a válečky důkladně posypeme hladkou moukou, těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme ho na placku asi 2 - 3 mm tenkou.

4. Jak vytvoříme vzor?

Vzor na sušenkách můžeme vytvořit jednoduše pomocí embosovaného válečku nebo škrobené háčkované dečky. Vzorovaný váleček a povrch těsta posypeme hladkou moukou a pod tlakem válečkem těsto přejedeme, vytvoří se krásný vzor. Podobným způsobem vytvoříme vzorek, když na těsto položíme škrobenou háčkovanou dečku a poválíme ji běžným válečkem. Povrch těsta si také posypeme hladkou moukou.

5. Vykrajujeme velikonoční vajíčka

Nyní si vezmeme vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvoříme sušenky. Efektní sušenky vytvoříme i podobným způsobem, jako vánoční linecké cukroví tak, že do poloviny vykrojených vajíček vykrojíme střed pomocí malého vykrajovátka.

6. Krátce pečeme

Opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem a dáme je péct asi na 4 - 5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme je z trouby a necháme je na plechu zchladnout.

7. Linecké jak ho známe

Vychladlá kolečka k sobě slepujeme marmeládou a nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem.

Nakupte potřebné ingredience

Mouka hladká pšeničná 1kg (0 g)

Tatra Farmářské máslo 200g (200 g)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (100 g)

Vejce M balení 10ks (0 ks)

Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g (1 ks)

Citrón (cca 90g) (1 ks)

Schwartau Extra džem červený rybíz 340g (1 ks)

TTD Moučka cukr 1kg (15 g)