Do hodinky
1 porce
Nejprve si připravíme náplň. Máslo společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. K našlehanému světlému máslu poté přišleháme žloutek a rum a šleháme další cca minutu, dokud se veškeré složky zcela nepropojí. Nyní bychom měli mít krásně našlehanou hladkou světlou směs. Dáme prozatím stranou.
Nyní se vrhneme na těsto. Dětšké piškoty na těsto rozmixujeme na prach, poté je smícháme s kakaem a cukrem. Přidáme máslo, rum a mléko a v robotu či ručně vypracujeme vláčné, nelepivé a hladké těsto.
Náplň přesuneme do zdobícího sáčku či lahvičky. Začneme tvořit jednotlivé úlky. Pokud máme pomocníky jako stojánek, máme práci o dost jednoduší. Vždy formičku uzavřeme, lehce vysypeme moučkovým cukrem, zam+říme se hlavně na spoje. Uzavřenou formičku naplníme těstem a uprostřed uděláme důlek prstem či tvořítkem.
Odřízneme přebytek těsta, pokud máme stojánek, vytvarované úlky do něj odložíme a pokračujeme dále, dokud celý stojánek nezaplníme. Vytvarované úlky naplníme pomocí sáčku připravenou náplní a každý kus přiklopíme piškotem. Necháme piškotem vzhůru ve stojánku hodinu ztuhnout v lednici.
Pokud stojánek nemáme, již v ruce vždy naplníme úlek krémem a přiklopíme piškotem. Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme veškeré těsto.
Hotové úlky uchováváme v lednici a necháme odležet alespoň den.