Včelí úlky

Včelí úlky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

240 g Dětské piškoty
30 g Kakao
300 g Cukr moučka (a trochu na vysypání formiček)
160 g Máslo (povolené)
80 g Rum
2 lžíce Mléko
80 g NÁPLŇ: Máslo (velmi povolené)
130 g NÁPLŇ: Cukr moučka
60 g NÁPLŇ: Rum
50 ks DOKONČENÍ: Cca 50 piškotů
1 ks Žloutek

Postup přípravy

1. Příprava náplně

Nejprve si připravíme náplň. Máslo společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. K našlehanému světlému máslu poté přišleháme žloutek a rum a šleháme další cca minutu, dokud se veškeré složky zcela nepropojí. Nyní bychom měli mít krásně našlehanou hladkou světlou směs. Dáme prozatím stranou.

2. Příprava těsta

Nyní se vrhneme na těsto. Dětšké piškoty na těsto rozmixujeme na prach, poté je smícháme s kakaem a cukrem. Přidáme máslo, rum a mléko a v robotu či ručně vypracujeme vláčné, nelepivé a hladké těsto. 

3. Výroba včelích úlů

Náplň přesuneme do zdobícího sáčku či lahvičky. Začneme tvořit jednotlivé úlky. Pokud máme pomocníky jako stojánek, máme práci o dost jednoduší. Vždy formičku uzavřeme, lehce vysypeme moučkovým cukrem, zam+říme se hlavně na spoje. Uzavřenou formičku naplníme těstem a uprostřed uděláme důlek prstem či tvořítkem. 

Odřízneme přebytek těsta, pokud máme stojánek, vytvarované úlky do něj odložíme a pokračujeme dále, dokud celý stojánek nezaplníme. Vytvarované úlky naplníme pomocí sáčku připravenou náplní a každý kus přiklopíme piškotem. Necháme piškotem vzhůru ve stojánku hodinu ztuhnout v lednici.

Pokud stojánek nemáme, již v ruce vždy naplníme úlek krémem a přiklopíme piškotem. Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme veškeré těsto. 

Hotové úlky uchováváme v lednici a necháme odležet alespoň den.

Nakupte potřebné ingredience

Dětské piškoty (240 g)

Kakao (30 g)

Cukr moučka (a trochu na vysypání formiček) (300 g)

Máslo (povolené) (160 g)

Rum (80 g)

Mléko (2 lžíce)

NÁPLŇ: Máslo (velmi povolené) (80 g)

NÁPLŇ: Cukr moučka (130 g)

NÁPLŇ: Rum (60 g)

DOKONČENÍ: Cca 50 piškotů (50 ks)

Žloutek (1 ks)