Rychlé
1 porce
Těsto na lívance zvládneme raz dva. Do velké misky nasypeme mouku, kypřící prášek, cukr a vše završíme špetkou soli. Směs promícháme a rozklepneme do ní jedno vajíčko. Přidáme tři lžíce oleje a vše za stálého šlehání pomalu zaléváme mlékem. Nesmíme ho přidat moc, aby nám těsto nevyšlo moc řídké, ale ani moc málo, jinak nám zůstane beton. 200 ml by mělo být akorát, ale vyplatí se dát na vlastní odhad podle toho, jak těsto vypadá. :)
Smažit budeme na másle, takže ho rozpustíme na rozpálené pánvi. Při nalévání těsta musíme být pečliví. Aby nám vyšli krásní zajíčci, musíme si lívance speciálně vytvarovat. Budeme potřebovat alespoň jeden velký, ze kterého bude hlavička, dva menší na tvářičky a dva delší na ušiska. Těsto můžeme do správného tvaru upravit obracečkou. Smažíme dozlatova.
Na talíři si lívance vyskládáme do tvaru zajíčků a můžeme se pustit do zdobení. Čumáčky a mrkvičky vytvarujeme ze směsi rozmixovaných 3 kešu oříšků a 6 sušených meruněk – stačí je hodit do kuchyňského robota nebo do mixéru a máme vystaráno. Na očička zas poslouží nakrájené sušené švestky (případně můžeme použít kousky čokolády či kapku čokoládového sirupu, pokud nefandíme ovoci).
Mrkvičky nejsou kompletní bez trochy zeleně, takže do každé z nich píchneme lísteček máty. Před podáváním můžeme talíř dozdobit kolečky nakrájených banánů pro extra porci zdraví. Podáváme v průběhu všeobecného velikonočního veselí. Šťastné Velikonoce! :)