Časově náročný
1 porce
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, hrst mouky a cukru. Vše promícháme a necháme tak 15 minut vzejít kvásek.
Když je kvásek aktivní, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, rozehřáté máslo a vanilkový cukr. Poté si oddělíme žloutky od bílků u tří vajíček a žloutky přidáme do těsta. Bílky v tomto receptu už nebudeme potřebovat. Vypracujeme tuhé a hladké těsto – pokud se Vám stále lepí na ruce, přidejte ještě trochu mouky. Těsto hněteme alespoň 5 minut, poté přidáme polovinu mandlí a všechny rozinky a opět pořádně zapracujeme. Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout 60 minut.
Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na pomoučněný vál, a ještě ho párkrát prohněteme. Poté z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout alespoň 60 minut.
Když nám mazanec hezky nakynul, předehřejeme si troubu na 160 stupňů, potřeme ho ještě prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme zhruba 45 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Ještě ho můžeme raději zkusit špejlí, ta by měla být po vytažení zcela suchá.