Tradiční mazanec z kynutého těsta

Tradiční mazanec z kynutého těsta

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

400 g Bio Harmonie Pšeničná mouka bílá hladká 1kg
20 g Fala Čerstvé droždí 42g
150 ml Olma Via Natur Bio Čerstvé mléko (3,5%) 1l
90 g Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g
80 g TTD Krupice cukr bílý 1 kg
50 g Bonitas Bio Sušené rozinky 100g
8 g Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g
40 g Diana Mandle plátky 100g
4 ks Arnoštova vajíčka,

Postup přípravy

1. Oddělíme tři žloutky

Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, hrst mouky a cukru. Vše promícháme a necháme tak 15 minut vzejít kvásek.

2. Vypracujeme těsto

Když je kvásek aktivní, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, rozehřáté máslo a vanilkový cukr. Poté si oddělíme žloutky od bílků u tří vajíček a žloutky přidáme do těsta. Bílky v tomto receptu už nebudeme potřebovat. Vypracujeme tuhé a hladké těsto – pokud se Vám stále lepí na ruce, přidejte ještě trochu mouky. Těsto hněteme alespoň 5 minut, poté přidáme polovinu mandlí a všechny rozinky a opět pořádně zapracujeme. Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout 60 minut.

3. Tvarujeme bochánek

Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na pomoučněný vál, a ještě ho párkrát prohněteme. Poté z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout alespoň 60 minut.

4. Pečeme dozlatova

Když nám mazanec hezky nakynul, předehřejeme si troubu na 160 stupňů, potřeme ho ještě prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme zhruba 45 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Ještě ho můžeme raději zkusit špejlí, ta by měla být po vytažení zcela suchá.

Nakupte potřebné ingredience

Bio Harmonie Pšeničná mouka bílá hladká 1kg (400 g)

Fala Čerstvé droždí 42g (20 g)

Olma Via Natur Bio Čerstvé mléko (3,5%) 1l (150 ml)

Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g (90 g)

TTD Krupice cukr bílý 1 kg (80 g)

Bonitas Bio Sušené rozinky 100g (50 g)

Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g (8 g)

Diana Mandle plátky 100g (40 g)

Arnoštova vajíčka, (4 ks)