Do hodinky
1 porce
Panenku odblaňte. Překrojte napůl nebo na 3 menší kusy – s menšími kusy se lépe manipuluje a lépe se vejdou i na pánev.
Špalíky masa ze všech stran osolte a opepřete.
3 – 4 plátky (podle délky špalíku masa) položte nad sebe tak, aby se trochu překrývaly. Na slaninu položte kus masa a obtočte plátky slaniny.
Každý kus masa ještě převažte šikmo tam a zpět provázkem (aby šel provázek křížky po délce masa), aby slanina na panence držela.
V pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje. Panenku zprudka ze všech stran opékejte. Bude to trvat asi 5 minut.
Poté přendejte na plech. Můžete jej vyložit pečicím papírem, lépe vám půjde zachytit šťáva z masa, kterou můžete použít k přelití masa při podávání.. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C v režimu horkozduch. Pečte 15 – 20 minut. Teplota uvnitř masa by měla dosahovat 65 °C.
Vyndejte z trouby a nechte asi 3 – 5 minut dojít. Poté na prkénku nakrájejte na plátky.
Podávejte například se šťouchanými bramborami.