Do půl hodinky
1 porce
Připravíme si kvásek: smícháme 100 ml vlažného mléka (na 2 porce) s rozdrobeným droždím, lžící mouky (na 2 porce) a lžící cukru krupice (na 2 porce). Zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut odstát.
V míse smícháme zbylou mouku se špetkou soli, zbylým vlažným mlékem, vejci a 25 g cukru krupice (na 2 porce). Přidáme kvásek, promícháme a překryté utěrkou necháme na teplém místě kynout asi 20 minut.
V rendlíku smícháme borůvky, zbylý krupicový cukr a tři lžíce vody (na 2 porce). Vaříme na středním plameni, dokud nevznikne hustá omáčka. V jiné míse smícháme tvaroh s citronovou šťávou a moučkovým cukrem dle chuti (část cukru si ale necháme na posypání při servírování).
Vezmeme si pánev a na středním plameni v ní rozehřejeme máslo. Jakmile je máslo rozpuštěné nalijeme malé množství těsta (záleží na tom jak chceme mít lívance velké) a smažíme jej dozlatova z obou stran. Lívance podáváme s borůvkovým žahourem a tvarohem. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.