0
K pokladně

Kynuté koláče s meruňkami a tvarohem

Kynuté koláče s meruňkami a tvarohem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

310 ml Olma Dobré Mléko Čerstvé polotučné 1,5% 1l
4 ks Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce, velikost M, 6ks
120 g TTD Krupice cukr bílý 1kg
3 g Solsanka Jedlá sůl s jodem 1kg
16 g Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g
110 g Madeta Jihočeské máslo 82% 250g
2 lžíce Hellmann's Majonéza originál 225ml
300 g Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg
250 g Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg
30 g Fala Čerstvé droždí 42g
20 ml Božkov Originál (37,5%) 0,5l
10 g Brick Škvařené vepřové sádlo 250g kostka
70 g Babiččina Volba Mouka hrubá pšeničná 1kg
500 g Meruňky (cca 60g)
250 g Madeta Jihočeský Tvaroh polotučný 250g

Postup přípravy

1. Začneme těstem

Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít a pak ho zapracujeme k ostatním ingrediencím - k oběma moukám, cukru, rumu, žloutkům, soli, rozpuštěnému máslu, vanilce, vlažnému mléku a majonéze. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem nebo poproste manžela ☺, rovněž můžete těsto zadělat v domácí pekárně. V pekárně, robotu či ručně tedy hněteme těsto asi 10 minut. Necháme ho kynout opět na teplém místě asi 90 minut. Po cca 45 minutách těsto znovu prohněteme, znovu ho přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.

2. Náplň s meruňkami a tvarohem

Během kynutí si připravíme tvarohovou náplň - kostku tvarohu smícháme s 1 žloutkem a 1 vanilkovým cukrem, meruňky vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.

3. Tvarujeme koláčky

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopíme na vál a rozkrojíme ho na půl. Rozdělíme ho na jednotlivé díly z nich vytvoříme kolečka - placičky, které pak snadno naplníme - do středu dáme lžičku tvarohu a kolem něho poskládáme vždy tři měsíčky meruněk, tak aby tvaroh náhodou během pečení nevytekl.

4. Ke koláčům neodmyslitelně patří drobenka

Takto připravené koláče vyskládáme na plech a ještě je necháme asi 20 minut dokynout. Mezitím si připravíme z másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Tu rozdělíme navrch každého koláče a ty pak pečeme při 170 stupních asi 20 minut.

5. Posypeme cukrem a podáváme

Po upečení ještě horké koláče ze všech stran pomašlujeme rozpuštěným máslem, necháme je zchladnout na drátěné mřížce a podáváme posypané moučkovým cukrem.

Nakupte potřebné ingredience

Olma Dobré Mléko Čerstvé polotučné 1,5% 1l (310 ml)

Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce, velikost M, 6ks (4 ks)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (120 g)

Solsanka Jedlá sůl s jodem 1kg (3 g)

Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g (16 g)

Madeta Jihočeské máslo 82% 250g (110 g)

Hellmann's Majonéza originál 225ml (2 lžíce)

Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg (300 g)

Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg (250 g)

Fala Čerstvé droždí 42g (30 g)

Božkov Originál (37,5%) 0,5l (20 ml)

Brick Škvařené vepřové sádlo 250g kostka (10 g)

Babiččina Volba Mouka hrubá pšeničná 1kg (70 g)

Meruňky (cca 60g) (500 g)

Madeta Jihočeský Tvaroh polotučný 250g (250 g)