Do dvou hodin
1 porce
Z mouky, másla, vejce, soli a studené vody vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět. Vodu přidáme v takovém množství, aby vzniklo vláčné těsto, co nelepí (asi 2 lžíce). Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme na hodinu do lednice.
Na pánvi rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Necháme chvíli zasmahnout. Poté přidáme cukr, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice, zalijeme troškou vody a sváříme v hustý sladký sirup. V případě potřeby přilijeme ještě trochu vody.
Hrušky si nakrájíme. Z těsta vyválíme placku a vyložíme s ní dortovou formu (velikost přibližně 28 cm) tak, aby vznikly okraje vysoké asi 3 cm. Koláč naplníme hruškami a zalijeme sirupem.
Pečeme přibližně 45 min na 220°C prvních 10 min a poté stáhneme na 170°C. Vyndáme, až bude povrch zlatavý. Poprášíme koláč cukrem, přidáme pár vlašských ořechů a podáváme.