Hruškový koláč

Hruškový koláč

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

320 g Hladká mouka
265 g Máslo
1 ks Vejce
5 ks Hrušky
6 lžic Třtinový cukr
4 g Hřebíček
4 g Skořice
5 ks Vlašské ořechy

Postup přípravy

1. Nejprve těsto

Z mouky, másla, vejce, soli a studené vody vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět. Vodu přidáme v takovém množství, aby vzniklo vláčné těsto, co nelepí (asi 2 lžíce). Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme na hodinu do lednice.

2. Po něm sirup

Na pánvi rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Necháme chvíli zasmahnout. Poté přidáme cukr, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice, zalijeme troškou vody a sváříme v hustý sladký sirup. V případě potřeby přilijeme ještě trochu vody.

3. Nevynecháme ani hrušky

Hrušky si nakrájíme. Z těsta vyválíme placku a vyložíme s ní dortovou formu (velikost přibližně 28 cm) tak, aby vznikly okraje vysoké asi 3 cm. Koláč naplníme hruškami a zalijeme sirupem.

4. Pečeme a podáváme

Pečeme přibližně 45 min na 220°C prvních 10 min a poté stáhneme na 170°C. Vyndáme, až bude povrch zlatavý. Poprášíme koláč cukrem, přidáme pár vlašských ořechů a podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (320 g)

Máslo (265 g)

Vejce (1 ks)

Hrušky (5 ks)

Třtinový cukr (6lžic)

Hřebíček (4 g)

Skořice (4 g)

Vlašské ořechy (5 ks)