Do půl hodinky
1 porce
Připravíme si misku z nerezu, nebo varného skla a šleháme v ní žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, než se celá směs zdvojnásobí. Mezi tím uvaříme v hrnci vodu. Voda nesmí být na bodu varu, jen mírně pobublávat.
Na hrnec s horkou vodou dáme misku se žloutky a citronovou šťávou. Musíme si dát pozor na to, aby se miska nedotýkala vody, protože jinak by se žloutky uvařily a z holandské omáčky by se nám stala míchaná vajíčka. Za stáleho šlehání přidáme do misky lehce rozpuštěné máslo a pokračujeme ve šlehání. V momentě, kdy se nám zdvojnásobí objem, sundáme z ohně. Osolíme, opepříme a máme hotovo. Za předpokladu, že máme omáčku moc hustou, zašleháme do ní pár kapek horké vody.
Přejeme dobrou chuť !:) Holandská omáčka se výborně hodí k vařenému chřestu a bramborám, nebo také k rybám. Ke své lahodné a jemné chuti se dá jíst opravdu s čímkoliv.