Do hodinky
1 porce
Smícháme dohromady olej, 2 lžíce šťávy z citronu, ocet, lisované stroužky česneku a najemno nasekanou bazalku ve velké míse. Dochutíme solí a pepřem podle vlastních preferencí.
Sýr, cuketu, rajčátka a papriky nakrájejte na stejně velké kousky, aby pasovaly na jehlu špízu. Pak je přidejte do misky a vše pořádně promíchejte. Nakonec střídavě napíchejte připravený sýr a zeleninu na jehly.
Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je na několik minut do studené vody, aby vám nezačaly hořet. Rošt omyjte, zlehka ho potřete olejem a pak nechte pět minut nahřát na středně rozpáleném grilu.
Vložte špízy na rošt a nechte opékat 3-5 minut, pak otočte na druhou stranu a opakujte. Pokud neradi grilujete přímo na roštu, nebo se bojíte, aby se špízy nespálily, můžete použít misku z alobalu.