0
K pokladně

Domácí karamelky s vanilkou a oříšky

Domácí karamelky s vanilkou a oříšky

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

375 g Cukr krupice nebo krystal
135 g Máslo
50 g Smetana ke šlehání
50 g Loupané lískové ořechy
50 g Loupané mandle
1 ks Vanilka
1 špetka Sůl
1 hrst Vločková sůl

Postup přípravy

1. Nasekejte oříšky

Oříšky nasekejte nahrubo a opražte na sucho na pánvi, dokud lehce nezezlátnou a nezačnou vonět. Pokud byste neměli lískové oříšky bez slupek, opražte je celé a z ještě horkých ořechů poté pomocí utěrky slupky odstraňte.

2. Cukr zahřívejte až na karamel

Cukr zahřívejte v širokém hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)

3. Přidejte máslo

Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte po částech máslo a rychle míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu, a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí. Tento postup opakujte, dokud není všechno máslo do karamelu zapracované.

4. Čas na smetanu

Dále přilijte připravenou smetanu, opět vždy rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a smetanu zapracujte ke karamelu. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, vraťte hrnec zpět na plotnu a nechce karamel za stálého míchání znovu rozpustit a spojit se se smetanou.

5. Přidejte další ingredience

Do tekutého kompaktního karamelu vhoďte předem opražené nasekané ořechy, vanilku, špetku soli a zamíchejte.

6. Šup s tím do nádoby

Úzkou delší nádobu vyložte pečicím papírem (můžete si jej předem lehce namočit a pomačkat, aby dobře držel tvar). Do nádoby přelijte karamel soříšky, posypte vločkovou solí (nebo např. strouhaným perníkem) a nechte zatuhnout a zachladit v lednici.

7. Nakrájejte

Pečicí papír se zatuhlým karamelem vyndejte z formy a pomocí horkého nože (stačí si jej namočit pod tekoucí horkou vodou a utřít) krájejte na jednotlivé karamelky. Krájení však upravte velikosti formy, kterou jste na karamel použili a také tomu, jak velké karamelky chcete mít.

8. Ozdobení

Každou karamelku pak zabalte do papírků vystříhaných z pečicího papíru a konce zakruťte. Pro dozdobení můžete použít i přírodní nebo barevný provázek.

Nakupte potřebné ingredience

Cukr krupice nebo krystal (375 g)

Máslo (135 g)

Smetana ke šlehání (50 g)

Loupané lískové ořechy (50 g)

Loupané mandle (50 g)

Vanilka (1 ks)

Sůl (1špetka)

Vločková sůl (1hrst)