Do půl hodinky
1 porce
Oříšky nasekejte nahrubo a opražte na sucho na pánvi, dokud lehce nezezlátnou a nezačnou vonět. Pokud byste neměli lískové oříšky bez slupek, opražte je celé a z ještě horkých ořechů poté pomocí utěrky slupky odstraňte.
Cukr zahřívejte v širokém hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte po částech máslo a rychle míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu, a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí. Tento postup opakujte, dokud není všechno máslo do karamelu zapracované.
Dále přilijte připravenou smetanu, opět vždy rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a smetanu zapracujte ke karamelu. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, vraťte hrnec zpět na plotnu a nechce karamel za stálého míchání znovu rozpustit a spojit se se smetanou.
Do tekutého kompaktního karamelu vhoďte předem opražené nasekané ořechy, vanilku, špetku soli a zamíchejte.
Úzkou delší nádobu vyložte pečicím papírem (můžete si jej předem lehce namočit a pomačkat, aby dobře držel tvar). Do nádoby přelijte karamel s oříšky, posypte vločkovou solí (nebo např. strouhaným perníkem) a nechte zatuhnout a zachladit v lednici.
Pečicí papír se zatuhlým karamelem vyndejte z formy a pomocí horkého nože (stačí si jej namočit pod tekoucí horkou vodou a utřít) krájejte na jednotlivé karamelky. Krájení však upravte velikosti formy, kterou jste na karamel použili a také tomu, jak velké karamelky chcete mít.
Každou karamelku pak zabalte do papírků vystříhaných z pečicího papíru a konce zakruťte. Pro dozdobení můžete použít i přírodní nebo barevný provázek.