Chřestové rizoto na víně

Chřestové rizoto na víně

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 g Chřest
1 g Cibule
0.5 g Máslo
2 lžíce Olivový olej
1 g Rýže
0.2 ml Bílé víno
1500 ml Kuřecí vývar
1500 ml Kuřecí vývar
60 g Permezán

Postup přípravy

1. Příprava chřestu

Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupáme. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájíme na velikosti sousta 3–4 cm. Vhodíme je do vroucí osolené vody a krátce povaříme, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Scedíme a necháme okapat.

2. Přidáme další ingredience

V kastrolu se širokým dnem necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

3.

Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Chřest (1 g)

Cibule (1 g)

Máslo (0.5 g)

Olivový olej (2 lžíce)

Rýže (1 g)

Bílé víno (0.2 ml)

Kuřecí vývar (1500 ml)

Kuřecí vývar (1500 ml)

Permezán (60 g)