0
K pokladně

Chřest zelený, svazek

400 g
Běžná cena
99,90 Kč 249,75 Kč/kg
Země původu:
Španělsko
Popis produktu

Chřest zelený, balení 400g.

Kalibr: 12/16

O PRODUKTU

Oblíbená sezonní vytrvalá zelenina, příbuzná asparágusu, s mohutnými kořeny a výhony zvanými pazochy nebo prýty. Může mít fialovou, bílou nebo zelenou barvu (bílá barva je způsobená přihrnutím zeminy - tedy pěstováním bez přístupu světla). Zelený chřest mívá výraznější chuť, ale jemnější slupku, takže se méně loupe (oproti jeho bílé verzi). Chřest bývá přirozeně sladký, křehký a šťavnatý. Konzumace: Zbavte chřest vláknité slupky a odkrojte tužší konce. Zelený chřest postačí oloupat ve spodní části. Hlavičky chřestu jsou jemnější a při vaření se se přidávají až nakonec nebo na ozdobu. Oloupané odkrojené konce mohou být nakrájené na kolečka a použity do salátu nebo neoloupané přidané do vývaru. Chřest se nejčastěji dusí nebo krátce vaří a podává se například s holandskou omáčkou jako příloha. Velmi oblíbený je ale i pro přípravu krémových polévek, do zapečených těstovin nebo do rizota.

TIP

Mezi vhodnou úpravu patří především blašírování. Blanšírování je totiž šetrné k jemným špičkám chřestu, zvýrazňuje jeho chuť, zachovává barvu a částečně díky tomu měkne.

TIP NA RECEPT: PLNĚNÁ PAPRIKA SE ZELENÝM CHŘESTEM

Budete potřebovat:
2 červené sladké papriky
40 g másla
40 g mouky
200 ml mléka
100 ml smetany
1 vejce
1 svazek zeleného chřestu (450 g)
100 g strouhaného vyzrálého sýra
sůl a pepř

Postup přípravy: Troubu předehřejte na 180 °C. Papriky podélně rozpůlte, ale stopku nechte neporušenou. Opatrně odstraňte semínka. Krátce je povařte asi 3 minuty na pánvi s vroucí vodou. Sceďte a nechte úplně vychladnout. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, ale nenechte ho zhnědnout. Přidejte mouku a za stálého míchání povařte 2 minuty. Přidejte 100 ml mléka a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka úplně hladká, přidejte zbytek mléka a smetany. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nechte mírně vychladnout a poté vmíchejte rozšlehané vejce. Odřízněte základ (1-2 cm) chřestu a rozpůlte je. Rozdělte chřest na poloviny sladké papriky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Omáčku rozdělíme na poloviny sladké papriky a posypeme sýrem. Sladkou papriku pečte ve střední části trouby asi 20 minut dozlatova a propečené. 

Skladovací podmínky
Skladujte při teplotě od +2°C do +6°C.
Složení, alergeny a nutriční hodnoty
Složení

Chřest.

Přestože se maximálně snažíme, aby všechny informace o výrobcích byly aktuální a správné, může dojít z důvodu aktualizace předpisů ke změně složek a dietetických informací. Proto si prosím vždy přečtěte etiketu na výrobku a nespoléhejte se pouze na informace poskytnuté na našich stránkách.

1072041