Tropické dny jsou sice za námi, ale podzim naštěstí nabízí spoustu příležitostí, jak se zahřát a pochutnat si. Uvařte si vydatnou polévku nebo si užijte teplý šálek čaje s dobrou knihou. A imunitu utužte čerstvým sezónním ovocem a zeleninou.
Čerstvá sezónní sklizeň
Užijte si farmářské trhy v teple domova. S novým ročním obdobím u nás najdete čerstvé sezónní ovoce a zeleninu, od dýní a pórku po sladká jablka.
Dýňový chlebíček
Využijte čerstvou českou dýni na nevšední dezert. Dýňový chlebíček potěší malé i velké mlsouny a všem dokáže, že u pečení umíte být kreativní. Na základ doporučujeme doma připravit vlastní dýňové pyré - věřte nám, že výsledek stojí za to.
Co potřebujete
- 2 vejce
- 90 g řepkového oleje
- 140 g třtinového cukru
- 220 g dýňového pyré
- 50 g mléka
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky sody
- špetku soli
Co potřebujete na ozdobu
- 150 g smetanového sýru
- moučkový cukr
- hrst pekanových ořechů
Jak na to
- Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte pyré, olej, cukr a mléko. Přidejte vajíčka a prošlehejte do hladké směsi.
- Ve vedlejší míse smíchejte mouku, koření, kypřicí prášek, sodu a sůl. Směs mokrých i suchých surovin smíchejte do jednoho hutného těsta, které přelijte do připravené formy.
- Těsto ve formě uhlaďte a dejte péct do rozpálené trouby na cca 1 hodinu. Před vyndáním raději zkuste párátkem, zda je chlebíček opravdu dopečený, a nechte ho vychladnout.
- Až bude chlebíček zcela studený, smíchejte smetanový sýr s cukrem do krému, kterým ho ozdobte.
- Nakonec chlebíček poklaďte nahrubo nasekanými ořechy a lehce posypejte skořicí.
Podzimní polévkování
Připravte se na podzimní počasí s chutným receptem na hustou polévku. Máme pro vás dva tipy nabité vitamíny a živinami, které vás zahřejí a potěší chuťové pohárky.
Řízná mrkvová
Poctivá mrkvová polévka umí na podzim zázraky. A co teprve když přidáte špetku kari a zázvoru! Doporučujeme tento recept vyzkoušet, až vás zastihne první zářijový déšť. Stačí pár lžic a budete se cítit jako noví.
Co potřebujete
- 1 kg mrkví
- 1 žlutou cibuli (cca 300 g)
- 2 stroužky česneku (cca 90 g)
- 2 plátky zázvoru
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kari
- 4 g kurkumy mleté
- 4 g skořice mleté
- 2 pomeranče (cca 280 g)
- 700 ml kuřecího vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- 100 g bílého jogurtu
- špetku mořské soli
- špetku čtyřbarevného pepře
- čerstvý koriandr
Jak na to
- Zeleninu a zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci zahřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte česnek a zázvor, promíchejte a nechte rozvonět.
- Přidejte kari, kurkumu, skořici a krátce opečte (pozor, ať se koření nepřipálí). Vmíchejte mrkev, zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a vařte doměkka 20 minut.
- Tyčovým mixerem polévku rozmixujte na pyré. Vmíchejte pomerančovou šťávu a kokosové mléko a nechte prohřát. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte s jogurtem, nasekaným koriandrem a celé okořeňte čerstvě mletým barevným pepřem.
Bezchybná bramboračka
Uvařte si tu poctivou krémovou bramboračku, kterou jste milovali v dětství. Základem jsou kvalitní ingredience, ale o ty nemáme nouzi – začala totiž sezóna krásných českých brambor. Využijte toho a pochutnejte si.
Co potřebujete
- 2 lžíce másla
- 1 žlutou cibuli (cca 300 g)
- 500 g brambor
- 2 hrsti čerstvých hřibů
- 2 bobkové listy
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany 12 %
- špetku mořské soli
- špetku černého mletého pepře
- 2 větvičky tymiánu
Jak na to
- Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Na másle je orestujte spolu s nadrobno nakrájenou cibulí.
- Přidejte k bramborům větší část hub, 2 bobkové listy a vše zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
- Po změknutí brambor přidejte smetanu ke zjemnění polévky a vše dokonale rozmixujte na krém. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Zbytek hub nakrájejte na menší kousky a orestujte na másle. Přidejte čerstvý tymián zbavený tvrdého stonku, trochu soli a pepře a dozdobte s nimi naservírovanou polévku.
Domácí čajový dýchánek
Zahřejte se šálkem svého oblíbeného čaje. Ať už chystáte posezení s přáteli nebo se jen chcete zachumlat s dobrou knihou, z Košíku vám dovezeme čaj, na který máte zrovna chuť.
Ovocné čaje
Jiskru každému dýchánku dodá široký výběr příchutí k vyzkoušení. A ovocné čaje jsou k tomu jako dělané. Z našich směsí sušených plodů a koření si každý vybere tu svou, která mu zachutná i bez slazení.
Zelené čaje
Zelený čaj je ideální parťák do dnešní hektické doby, plný antioxidantů a dalších prospěšných látek. Zapomeňte každý den chvíli na starosti, uvolněte se a dopřejte si moment pro sebe s šálkem svého oblíbeného.
Černé čaje
Šálek černého čaje je ideální pro úspěšné ráno i na sešlost s přáteli. Jenže každý ho má rád trochu jinak. Najděte u nás směs, která je vyladěná přesně podle vašich představ, a užijte si ji po svém – třeba s kapkou mléka nebo smetany jako to dělají Angličané.
Bylinné čaje
Bylinné čaje jsou do prvního sychravého počasí jako stvořené. Jejich benefitů je nespočet, neobsahují žádný kofein a na podzimní zahřátí jsou dokonalé. Dáte si heřmánek, meduňku, nebo třeba rakytník?