Podzimnípotěšení

Tropické dny jsou sice za námi, ale podzim naštěstí nabízí spoustu příležitostí, jak se zahřát a pochutnat si. Uvařte si vydatnou polévku nebo si užijte teplý šálek čaje s dobrou knihou. A imunitu utužte čerstvým sezónním ovocem a zeleninou.

Čerstvá sezónní sklizeň

Užijte si farmářské trhy v teple domova. S novým ročním obdobím u nás najdete čerstvé sezónní ovoce a zeleninu, od dýní a pórku po sladká jablka.

Dýňový chlebíček

Využijte čerstvou českou dýni na nevšední dezert. Dýňový chlebíček potěší malé i velké mlsouny a všem dokáže, že u pečení umíte být kreativní. Na základ doporučujeme doma připravit vlastní dýňové pyré - věřte nám, že výsledek stojí za to.

Co potřebujete

  • 2 vejce
  • 90 g řepkového oleje
  • 140 g třtinového cukru
  • 220 g dýňového pyré
  • 50 g mléka
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky sody
  • špetku soli

Co potřebujete na ozdobu

  • 150 g smetanového sýru
  • moučkový cukr
  • hrst pekanových ořechů

Jak na to

  • Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte pyré, olej, cukr a mléko. Přidejte vajíčka a prošlehejte do hladké směsi.
  • Ve vedlejší míse smíchejte mouku, koření, kypřicí prášek, sodu a sůl. Směs mokrých i suchých surovin smíchejte do jednoho hutného těsta, které přelijte do připravené formy.
  • Těsto ve formě uhlaďte a dejte péct do rozpálené trouby na cca 1 hodinu. Před vyndáním raději zkuste párátkem, zda je chlebíček opravdu dopečený, a nechte ho vychladnout.
  • Až bude chlebíček zcela studený, smíchejte smetanový sýr s cukrem do krému, kterým ho ozdobte.
  • Nakonec chlebíček poklaďte nahrubo nasekanými ořechy a lehce posypejte skořicí.

Podzimní polévkování

Připravte se na podzimní počasí s chutným receptem na hustou polévku. Máme pro vás dva tipy nabité vitamíny a živinami, které vás zahřejí a potěší chuťové pohárky.

Řízná mrkvová

Poctivá mrkvová polévka umí na podzim zázraky. A co teprve když přidáte špetku kari a zázvoru! Doporučujeme tento recept vyzkoušet, až vás zastihne první zářijový déšť. Stačí pár lžic a budete se cítit jako noví.

Co potřebujete

  • 1 kg mrkví
  • 1 žlutou cibuli (cca 300 g)
  • 2 stroužky česneku (cca 90 g)
  • 2 plátky zázvoru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kari
  • 4 g kurkumy mleté
  • 4 g skořice mleté
  • 2 pomeranče (cca 280 g)
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • špetku mořské soli
  • špetku čtyřbarevného pepře
  • čerstvý koriandr

Jak na to

  • Zeleninu a zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci zahřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte česnek a zázvor, promíchejte a nechte rozvonět.
  • Přidejte kari, kurkumu, skořici a krátce opečte (pozor, ať se koření nepřipálí). Vmíchejte mrkev, zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a vařte doměkka 20 minut.
  • Tyčovým mixerem polévku rozmixujte na pyré. Vmíchejte pomerančovou šťávu a kokosové mléko a nechte prohřát. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte s jogurtem, nasekaným koriandrem a celé okořeňte čerstvě mletým barevným pepřem.

Bezchybná bramboračka

Uvařte si tu poctivou krémovou bramboračku, kterou jste milovali v dětství. Základem jsou kvalitní ingredience, ale o ty nemáme nouzi – začala totiž sezóna krásných českých brambor. Využijte toho a pochutnejte si.

Co potřebujete

  • 2 lžíce másla
  • 1 žlutou cibuli (cca 300 g)
  • 500 g brambor
  • 2 hrsti čerstvých hřibů
  • 2 bobkové listy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany 12 %
  • špetku mořské soli
  • špetku černého mletého pepře
  • 2 větvičky tymiánu

Jak na to

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Na másle je orestujte spolu s nadrobno nakrájenou cibulí.
  • Přidejte k bramborům větší část hub, 2 bobkové listy a vše zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
  • Po změknutí brambor přidejte smetanu ke zjemnění polévky a vše dokonale rozmixujte na krém. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Zbytek hub nakrájejte na menší kousky a orestujte na másle. Přidejte čerstvý tymián zbavený tvrdého stonku, trochu soli a pepře a dozdobte s nimi naservírovanou polévku.

Domácí čajový dýchánek

Zahřejte se šálkem svého oblíbeného čaje. Ať už chystáte posezení s přáteli nebo se jen chcete zachumlat s dobrou knihou, z Košíku vám dovezeme čaj, na který máte zrovna chuť.

Ovocné
Zelené
Černé
Bylinné

Ovocné čaje

Jiskru každému dýchánku dodá široký výběr příchutí k vyzkoušení. A ovocné čaje jsou k tomu jako dělané. Z našich směsí sušených plodů a koření si každý vybere tu svou, která mu zachutná i bez slazení.

Zelené čaje

Zelený čaj je ideální parťák do dnešní hektické doby, plný antioxidantů a dalších prospěšných látek. Zapomeňte každý den chvíli na starosti, uvolněte se a dopřejte si moment pro sebe s šálkem svého oblíbeného.

Černé čaje

Šálek černého čaje je ideální pro úspěšné ráno i na sešlost s přáteli. Jenže každý ho má rád trochu jinak. Najděte u nás směs, která je vyladěná přesně podle vašich představ, a užijte si ji po svém – třeba s kapkou mléka nebo smetany jako to dělají Angličané.

Bylinné čaje

Bylinné čaje jsou do prvního sychravého počasí jako stvořené. Jejich benefitů je nespočet, neobsahují žádný kofein a na podzimní zahřátí jsou dokonalé. Dáte si heřmánek, meduňku, nebo třeba rakytník?