0
K pokladně

Pečené kuře s nádivkou

Pečené kuře s nádivkou

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Celé kuře
1.2 g Máslo
5 g Sladká uzená paprika
1 větviček Tymián
3 stroužky Česnek
5 g Pepř
5 g Sůl
9 ks Rohlíky
0.125 ml Mléko
125 ml Kuřecí vývar
6 ks Vejce
3 větvičky Petržel
420 g Uzené maso
5 g Muškátový oříšek
60 g Mražený hrášek

Postup přípravy

1.

Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ho osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.

2.

Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.

3.

Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

4.

TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.

5.

Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.

Nakupte potřebné ingredience

Celé kuře (1 ks)

Máslo (1.2 g)

Sladká uzená paprika (5 g)

Tymián (1větviček)

Česnek (3 stroužky)

Pepř (5 g)

Sůl (5 g)

Rohlíky (9 ks)

Mléko (0.125 ml)

Kuřecí vývar (125 ml)

Vejce (6 ks)

Petržel (3větvičky)

Uzené maso (420 g)

Muškátový oříšek (5 g)

Mražený hrášek (60 g)