Upéct dokonalou sušenku nějakou dobu trvá. My tu naší pečeme už 180 let A za tu dobu jsme ušli pořádný kus cesty.
Všechno začíná v rodině Kašpara Melichar Baltazara Fiedora a jeho ženy Amálie, kteří společně zakládají v Opavě rodinný podnik na pečení oplatek. První produkty byly kulaté oplatky slazené cukrem a pečené na otevřeném ohni.
Syn Amálie a Kašpara Theodor a jeho žena Marie pokračují v rodinné pekařské tradici. Po náhlé smrti syna Theodora přebírá Opavský podnik jeho žena Marie, která jej modernizuje na větší kapacitu a buduje nejvýznamnější podnik svého druhu ve Slezsku.
Na začátku století Marie Fiedor přesouvá výrobu v rámci Opavy do větších prostor v Olomoucké ulici, dokupuje moderní vybavení a rozšiřuje výrobu. Výroba zůstává v Olomoucké ulici až do roku 1996.
V roce 1996 rozhodlo představenstvo akciové společnosti Čokoládovny o přemístění výroby do nových prostor v Opavě-Vávrovicích, kde se začala o rok později na nových výrobních linkách psát novodobá historie značky Opavia.
Označení Opavia se původně vztahovalo k továrně v Opavě. Nyní se s ním pracuje jako se značkou produktů, které se vyrábějí ve třech českých továrnách, v Opavě, Lovosicích a Mariánských Lázních.