Principy ochrany soukromí na Košík.cz

Košík.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo jakýkoli odkaz mimo tuto lištu souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoli vypnout v Nastavení soukromí.

Právě teď DOPRAVA ZDARMA! Rozvážíme i o svátcích, VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA ZDE.

Tradiční cukroví,

jak ho znáte z dětství
Ochutnat

Cukroví bez výčitek,

lehké jako pírko
Ochutnat
Doporučujeme
Tradiční cukroví
Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Zobrazit recept
Suroviny na cca 40 kuliček:
90 minut
Suroviny na jeden plech:
  • - 150 g hladké mouky
  • - 50 g krupicového cukru
  • - 45 g vlašských ořechů
  • - 100 g másla
  • - Žloutek
  • - +70 g cukru moučka
  • - +1 pravý vanilkový cukr
Postup:
Ořechy si nameleme či rozmixujeme najemno a dáme prozatím stranou. Máslo utřeme s cukrem, poté přidáme jeden žloutek. Nakonec přidáme pomleté ořechy a hladkou mouky a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta vyválíme dva dlouhé válečky, ty si pak rozkrájíme nožem na stejné dílky. Z jednotlivých dílků rolujeme menší válečky, ty poté vytvarujeme do rohlíčků. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Poté necháme lehce vychladnout, a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny
Kokosové kuličky

Kokosové kuličky

Zobrazit recept
1 hodiny
20 kusů
Suroviny:
  • - 105 g strouhaného kokosu
  • - 30 g moučkového cukru
  • - 150 g kondenzovaného mléka
  • - 130 g čokolády na vaření
Postup:
Strouhaný kokos společně s moučkovým cukrem smícháme s kondenzovaným mlékem. Z těsta vytvoříme kuličky a poklademe je na plech. Ten poté vložíme do mrazáku alespoň na půl hodiny. Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Když jsou kuličky zmrzlé, namočíme je ve studené čokoládě a necháme opět ztuhnout. Skladujeme v lednici, před podáváním je necháme lehce povolit při pokojové teplotě. 
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny
Rohlíčky s krémem a čokoládovou polevou

Rohlíčky s krémem a čokoládovou pol.

Zobrazit recept
90 minut + chlazení
Suroviny na jeden plech:
Na těsto:
  • - 1 vajíčko
  • - 180 g cukru
  • - 120 ořechů
  • - 80 g hrubé mouky
Na krém:
  • - 1 vajíčko + jeden žloutek
  •        
  • - 100 g moučkového cukru
  •        
  • - 3 lžíce kakaa
  •        
  • - Lžíce rumu 
  •         
  • - 170 g másla 
  • + 150 čokolády na polití
Postup:
Začneme s přípravou krému. Ve vodní lázni vyšleháme vajíčko společně s jedním žloutkem, moučkovým cukrem a kakaem, trvá to asi 15 minut. Když jsou vajíčka vyšlehaná, odstavíme z plotny a zašleháme studené máslo a lžíci rumu. Dáme prozatím ztuhnout do lednice. Poté se vrhneme na přípravu těsta. Vajíčko lehce vyšleháme, přidáme najemno pomleté ořechy, cukr a hrubou mouku a vypracujeme tuhé nelepivé těsto, to poté dáme alespoň na 30 minut odpočinout do lednice. Když je těsto odleželé, předehřejeme si troubu na 170 a plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta vyválíme dva dlouhé válečky, ty si pak rozkrájíme nožem na stejné dílky. Z jednotlivých dílků rolujeme menší válečky, ty poté vytvarujeme do větších rohlíčků. Pečeme v předehřáté troubě okolo 8 minut, rohlíčky by měly být na okrajích lehce zlatavé. Když jsou rohlíčky upečené, obrátíme je kulatou stranou dolu, aby se nám na rovnou stranu lépe stříkal krém. Necháme je zcela vychladnout. Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu také necháme vychladnout. Když jsou čokoláda i rohlíčky studené a krém ztuhlý, můžeme začít zdobit. Jednotlivé rohlíčky pomocí zdobícího sáčku ozdobíme krémem, poté je vždy namočíme do čokolády a necháme ztuhnout v lednici. 
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny
Vánočka

Vánočka

Zobrazit recept
140 minut
Suroviny:
  • - 620 g mouky
  • - 250 ml mléka
  • - 1 vajíčko
  • - 35 g čerstvého droždí
  • - 150 g krupicového cukru
  • - 130 g másla
  • - 60 g rozinek
  • - špetka soli
  • - 40 g mandlových plátků
  • - + jedno vajíčko na potření
Postup:
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Mléko lehce zahřejeme. V míse si rozdrobíme droždí, poté přidáme lžíci cukru, mouky a polovinu mléka. Vše promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 5 minut. Když je kvásek aktivní, přidáme vajíčko, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, mouky a cukru a špetku soli. Ručně či v robotu vypracujeme hladké lepivé těsto a hněteme alespoň 5 minut, dokud se nám veškeré suroviny nepropojí. Nakonec zapracujeme rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 4, 6 či 9 stejných dílů podle toho, jak vánočku budeme plést. Z každého dílku vyválíme váleček a záleží jen na vás, jakým způsobem budete vánočku plést. Když je vánočka upletená, přesuneme ji na plech vyložený pečícím papírem, necháme ji alespoň 20 minut ještě nakynout. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů, vánočku potřeme prošlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky pečeme ji 45 minut či dokud nezezlátne. 
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny
Alfajores

Alfajores

Zobrazit recept
40 minut
Suroviny:
  • - 120 g hladké mouky
  • - 1 lžička kypřícího prášku
  • - Půl lžička sody
  • - 60 g kukuřičného škrobu
  • - 80 g krupicového cukru
  • - 100 g másla
  • - 1 žloutek
Na karamel:
  • - 200 g krupicového cukru
  • - 100g másla
  • - 120 ml smetany na šlehání
  • - špetka soli (nemusí být)
  • - + kokos na ozdobu
Postup:
Nejprve si máslo lehce vyšleháme s cukrem, poté přidáme jeden žloutek a opět prošleháme. Ve vedlejší míse smícháme veškeré sypké suroviny – tedy 120 g hladké mouky, lžičku kypřícího prášku, půl lžičky sody, 60 g kukuřičného škrobu a špetku soli. Vpracujeme tuhé nelepivé těsto, to poté vyválíme mezi pečícími papíry na tloušťku okolo 4 mm a vykrajovátky vykrájíme do libovolného tvaru. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj vykrojené těsto. Plech poté přesuneme do lednice na 30 minut. Po 30 minutách předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme 7-10 minut či dokud cukroví lehce nezezlátne. Poté necháme vychladnout a mezi tím připravíme karamel, můžete je ale naplit i marmeládou či čokoládou.

Do pánve či rendlíku nasypeme cukr a lehce mícháme na středním ohni, dokud se nezačne rozpouštět a zlátnout. Když je cukr zcela rozpuštěný, přidáme máslo, až se rozpustí i to, tak ho důkladně zapracujeme do karamelu, trvá to asi 3 minutky, poté přilijeme smetanu. Karamel začne bublat a srazí se do kuličky, vše se po chvíli zase spojí, jen je důležité pořád míchat. Smetana se začne pomalu zahřívat a spojovat se s karamelem. Když se vše spojí, je karamel hotový. Pokud máte rádi slaný, tak můžete přidat i půl lžičky soli. Jak karamel začne chladnout, bude pomalu houstnout. Před plněním ho necháme zcela vychladnout, pro urychlení ho můžeme přesunout do lednice.  Poté sušenky naplníme a slepíme. Nakonec obalíme v kokosu.   
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny

Kokosové trojúhelníčky

Zobrazit recept
Suroviny:
  • - 80 g másla
  • - 120 g dětských piškotů
  • - 140 g čokolády na vaření
  • - 100 g vlašských ořechů
  • - 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • - 80 g kokosu
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 a menší plech vyložíme pečícím papírem. Rozpustíme máslo a nalijeme ho na připravený plech. Dětské piškoty umeleme na moučku a nasypeme je rovnoměrně na máslo, poté rovnoměrně posypeme kokosem, 3 lžíce si ale necháme na závěrečné posypání. Nakrájíme čokoládu na malé kousky a nasypeme ji na kokos. Ořechy si pomeleme nahrubo a opět jimi posypeme čokoládu. Jednotlivé vrstvy spolu nepromícháváme, pouze sypeme na sebe. Nakonec veškeré vrstvy zalijeme rovnoměrně kondenzovaným mlékem a posypeme 3 lžícemi kokosu. Pečeme v předehřáté troubě okolo 30 minut či dokud těsto nezezlátne. Necháme vychladnout a nakrájíme na trojúhelníčky. 
Recept připravila Markéta, @lzickacukru
Koupit suroviny
Vybíráme pro vás
Cukroví bez výčitek
Čokoládové truffles

Čokoládové truffles

Zobrazit recept
Suroviny na cca 40 kuliček:
  • - 200 g kvalitní čokolády
  • - 100 g arašídového, nebo jiného oříškové másla
  • - 200 g vypeckovaných datlí
  • - 120 ml rumu
  • - Vanilku (extrakt, nebo trošku semínek z lusku)
  • - nepražené kakao na obalení
Postup:
  • 1. Datle si nakrájejte nožem na menší kousky.
  • 2. V míse je zalijte rumem a přidejte vanilku. Takto je nechejte odpočinout aspoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne v lednici.
  • 3. Ve vodní lázni si rozpusťte nalámanou čokoládu.
  • 4. V mixéru, nebo food procesoru smíchejte všechny ingredience, ale dejte si pozor, aby měli stejnou teplotu. Jinak by se vám mohla srazit např. čokoláda. Nejlépe nechte všechny suroviny před přípravou v pokojové teplotě.
  • 5. Všechno dohladka rozmixujte, až vám vznikne krásné těsto.
  • 6. Z toho tvořte kuličky a obalujte je v misce s kakaem.
  • 7. Cukroví skladujte v chladu v uzavřené nádobě.
Koupit suroviny
Raw marokánky

Raw marokánky

Zobrazit recept
Suroviny na 40-50 kusů marokánek:
  • - 100 g sušených meruněk
  • - 100 g para ořechů
  • - 2 banány
  • - 4 lžíce kokosového cukru
  • - špetka soli
  • - 150 g tmavé čokolády
Postup:
  • 1. Meruňky a para ořechy nakrájejte nožem na drobné kousky.
  • 2. Rozmixujte banán dohladka a smíchejte jej ve větší míse s kokosovým cukrem, špetkou soli a nasekanými ořechy a meruňkami.
  • 3. Na plech vyložený pečícím papírem malou lžící tvořte malé hromádky. Ty následně lžící rozplácněte a upravte. Čím budou kolečka tenčí, tím křupavější bude marokánka a sníží se délka sušení.
  • 4. Marokánky sušíme v troubě při 50 ° asi 10 hodin, nebo v sušičce. Pokud chcete proces urychlit sušte při 80 °- 100°. Doba sušení: 10-12 hodin.
  • 5. Až jsou marokánky usušené (musí křupat), připravíme si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme veškeré suroviny a krátce je promixujeme.
  • 6. Marokánky máčíme ze spodní strany v čokoládě a necháme je zatuhnout v lednici.
Koupit suroviny
Kakaová kolečka

Kakaová kolečka

Zobrazit recept
Suroviny na cca 40 koleček:
  • - 100 g lískových oříšků
  • - 60 g kvalitního strouhaného kokosu
  • - 140 datlí
  • - 2 lžíce nepraženého kakaa
  • - 20 g zlatého lnu
  • - 20 g kokosového cukru
  • - špetka soli
Krém
  • - 100 g vlašských ořechů
  • - 60 g agávového sirupu
  • - 1/2 lžičky mleté skořice
  • - špetka soli
Čokoláda
  • - 100 g kakaového másla
  • - 35 g nepraženého kakaa
  • - 15 g kokosového cukru
  • - špetka soli
Ozdoba
  • - půlky oloupaných mandlí  (okolo 20 ks)
Postup:
  • 1. Ořechy, kokos a zlatý len namixujeme najemno. Zvlášť umixujeme datle – můžete přidat trošku vody. V míse zpracujeme pomleté ořechy, kokos, len a datle, přidáme kakao, špetku soli a kokosový cukr. Vypracujeme těsto, které uválíme na tloušťku 4 mm. Vykrájíme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme je v troubě při 50° 6-8 hodin. Pokud chcete proces urychlit sušte na 80-100 °.
  • 2. Jakmile jsou kolečka usušená, připravíme si krém. Umixujeme vlašské ořechy na jemno, až začnou pouštět olej a konzistence bude kašovitá. Přidáme sirup, skořici, špetku soli a ještě chvíli mixujeme.
  • 3. Krém můžete na kolečka namazat kuchyňským nožem, nebo si dejte krém do cukrářského sáčku. Kolečka spojte krémem a nechte zatuhnout v lednici.
  • 4. Mezitím si připravte čokoládu na máčení. Rozehřejte veškeré ingredience ve vodní lázni a máčejte v ní kolečka a hned ozdobte mandlí. Tím, že budou kolečka studená z lednice, bude čokoláda tuhnout. Vše si připravte dopředu. 
Koupit suroviny
Vánoční roláda s kakaem a kokosem

Vánoční roláda s kakaem a kokosem

Zobrazit recept
Suroviny:
Roláda je tvořena dvěma vrstvami:
  • Kávovo-kokosovou vrstvou
  • - 150 g zlatého lněného semínka
  • - 240 g strouhaného kokosu
  • - 6 lžic agávové sirupu
  • - 6 polévkových lžic uvařené kvalitní kávy
  • - 1 lžíce raw kakaového prášku
Kokosovou vrstvou
  • - 400 g kokosu
  • - 4 lžíce agávového sirupu
  • - 2 lžíce kokosového oleje
Postup:
  • 1. Jako první si připravíme kávovo-kokosovou vrstvu. Namixujeme si zvlášť len a kokos. Přidáme kakao a vše spolu promixujeme. Je nutné, aby ingredience byly rozmixované do hladka a semínka a kokos pustily tuk. V míse tuto směs osladíme agáve, přilijeme kávu a hněteme rukama. Vypracujeme těsto, které si na vále, nebo stole s potravinářskou fólií rozválíme na plát. Tloušťku cca 4 mm.
  • 2. Druhou vrstvu opět začneme mixováním strouhaného kokosu. Nechte jej pořádně pustit tuk. Musí vytvořit kašovitou konzistenci. Až to bude hotové, v míse jej smícháme s agávovým sirupem a kokosovým olejem. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na plát první připravené vrstvy. Roládu zamotáme jako šneka. Zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v lednice, nebo v chladnu odležet asi hodinu, až dvě.
  • 3. Roládu krájíme na kolečka o libovolné tloušťce. Přibližně na tloušťku 2 cm. Roláda vydrží v lednici velmi dlouho a je skvělým nepečeným druhem cukroví, které máte za hodinu hotové.
Koupit suroviny
Perníčky

Perníčky

Zobrazit recept
Suroviny:
  • - 400 g hladké špaldové mouky
  • - 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • - 140 g cukru moučka
  • - 50 g rostlinného másla pokojové teploty (či vychladlé rozpuštěné)
  • - 2 lžíce agáve sirupu či javorového sirupu
  • - 1 lžička jedlé sody
  • - 1 kypřící prášek do perníku
  • - 1 hrnek rozmixovaného tofu natural (nebo silken)
  • - 2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
  • - 3 lžičky perníkového koření Kitchenette
Postup:
  • 1. Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku.
  • 2. Poté přidáme všechny ostatní ingredience, dobře promícháme a vypracujeme pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka). Necháme přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.
  • 3. Druhý den předehřejeme troubu na 170°C a několik plechů vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepoužíváme vrátíme do lednice. Druhou část vyválíme asi na 3 - 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme perníčky.
  • 4. Pečeme přibližně 10 minut - pozor, abyste perníčky nepekly moc dlouho, byly by pak tvrdé. Po upečení můžeme ještě teplé potřít směsí vody, agáve/či javorového sirupu a troškou škrobu.
  • 5. Perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě.
Koupit suroviny
Vánočka

Vánočka

Zobrazit recept
Suroviny:
  • - 245 g hladké pšeničné mouky
  • - 135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • - 180 ml kokosového mléka
  • - 80 g rýžového sirupu
  • - 70 g slunečnicového oleje
  • - 80 g nasekaných datlí
  • - 30 g mandlí nakrájených na plátky
  • - 2 lžičky citrónové kůry
  • - 1 vanilkový lusk
  • - 20 g droždí
  • - špetka soli
Postup:
  • 1. Do hlubší mísy prosejte špaldovou i pšeničnou mouku a špetku soli. Vytvořte v mouce důlek a vlijte do středu půlku jemně ohřátého kokosového mléka, lžičku sirupu a rozdrobené droždí. Rozmíchejte na kašičku, zakryjte a nechte vzejít na 20 minut.
  • 2. Přidejte zbytek mléka, sirupu, olej, vanilku a citrónovou kůru. V robotu nebo ručně hnětete asi 7 minut. Datle nakrájejte na malé kousky a zamíchejte je do těsta. Takto připravené těsto nechte kynout na teplém místě zakryté utěrkou.
  • 3. Po 60 minutách vykynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Dlaní je stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.
  • 4. Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte do copu. Můžete vyzkoušet náš jednoduchý video návod. Zapletenou Vánočku dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut.
  • 5. Troubu předehřejte na 180 ° C. Vánočku potřete trochou vody a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 ° C a pečte cca 45 minut. Vánočku můžete v půlce pečení přikrýt kouskem alobalu, aby její povrch příliš nezlátl.
  • 6. Upečenou Vánočku dejte na mřížku a nechte ji úplně vychladnout.
Koupit suroviny
Vybíráme pro vás
Vánoce na blogu Vánoce na blogu