Principy ochrany soukromí na Košík.cz

Košík.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo jakýkoli odkaz mimo tuto lištu souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoli vypnout v Nastavení soukromí.

Co dnes uvařit? Vyzkoušejte světová jídla naší nové privátní značky Authentic. Právě teď navíc s DOPRAVOU ZDARMA!
Koledy si broukáte už od října a Ježíškovi byste v dopise nejraději napsali, ať to vezme zkratkou? Máme tipy přesně pro vás! Připravila je naše oblíbená bloggerka Kitchenette, která dobře ví, jak navodit sváteční pohodu. Proto nalaďte koledy, zapalte františka a nechte se každý týden inspirovat. Máme pro vás originální témata a spoustu skvělých produktů.
Na co se můžete těšit?
Připravte se na advent
"Já na Vánocích miluju to, jak naše domovy naplní teplem, útulnou atmosférou a doslova nazdobí a rozzáří každý kout. Co si budeme povídat, v našem podnebném pásu je to celkem potřeba, protože kdo má v psychickém zdraví přežít ty dny temna. Proto jsem vám s Košíkem připravila několik témat na celý advent, které navodí tu správnou vánoční náladu. Za poslední roky jsem posbírala pár skvělých tipů, a tak věřím, že se mám o co podělit a třeba vám i dokážu předat trochu inspirace."

Markéta Pavleje, Kitchenette
Medové perníčky

Postup:

  • 1. Rozehřejte med a když je horký, zapracujte ho s moukou. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká až kašovitá, proto můžete nechat kuchyňský robot udělat práci za vás. Těsto nechte zchladnout tak, aby nebylo horké, ale ještě povolené, také trochu kašovité. Nyní zapracujte zbývající ingredience, zabalte do fólie a odložte do lednice. Pokud přidáte žloutky, sodu na pečení a kypřicí prášek do horkého těsta, ingredience začnou reagovat a to chceme až v troubě.
  • 2. Předehřejte troubu na 155 °C a připravte si plechy (vymažte je nebo vyložte pečicím papírem). Zkuste místo pečicího papíru tuk ve spreji, protože papír se krabatí a deformuje perníčky. Sprej funguje skvěle. Po kusech odebírejte těsto z lednice a na středně pomoučeném vále ho vyválejte na 3-4 mm, (je v pořádku, pokud těsto hodně lepí, chce to, aby bylo vychlazené, pak trochu cviku a mouky). Vykrájené perníčky pomalu pečte, dokud nejsou světle zlaté. Abyste dosáhli co největšího lesku, potřete je po upečení bílkem či celým vejcem rozmíchaným s mlékem. Jaké perníčky jsou nejlepší? Čím tmavší perníčky jsou, tím méně chtějí měknout. Nejideálnější jsou světle zlaté až růžové. Po zaschnutí můžete skládat do papírové krabice nebo rovnou zdobit.
  • 3. Měkké jsou relativně rychle, cca za 14 dní, ale záleží na skladování a vzdušné vlhkosti prostoru. Pokud do krabice k perníčkům přidáte jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Pokud je necháte v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy anebo také rychleji, pokud máte doma dostatečně vlhko.
V čem je to kouzlo?
Limitovaná edice čerstvě namleté směsi koření na perníčky dá vašemu cukroví tu správnou vánoční chuť. Koření obsahuje hřebíček, skořici, badyán, zázvor a další ingredience v přesně vyladěném poměru. Hotové dobroty provoní celý byt tou pravou sváteční vůní!
Koupit
Adventní kalendář

Kalendář

  • 1. Pomocí vázacího drátu spojte několik větví. Pokračujte v omotávání a jednou za čas přidejte nové větve. Až bude tento prut z větví dostatečně dlouhý, spojte drátem oba konce pevně k sobě tak, aby se větve překrývaly. Mně se líbí, když sem tam trčí nějaká větvička. Pokud máte chuť kruh ještě lehce přizdobit, přidejte nějaké další přírodniny, šípky, nebo květy, které budou hezky vypadat, i když uschnou. Skvěle se hodí hortenzie, cesmína nebo moje oblíbená mimóza.
  • 2. Nyní pomocí provázků uvázaných do čtyř protilehlých bodů kruhu vyrobte závěsný systém.
  • 3. Teď už zbývá jen věnec zavěsit a rozmístit 24 perníčků. Myslím si, že je dobré perníčky rozmístit tak, aby i ke konci měsíce byly ty zbylé rovnoměrně na kruhu, a to kvůli vyvážení. Perníčky tedy zavěšujte podle řady čísel a rozmisťujte je střídavě do všech stran.

    Domácí girlanda

    • 1. Nejprve si vytvořte kostru neboli nosnou konstrukci z větví. Délka je na vás. Také se rozhodněte, zda budete pokládat dekorativní větvičky v jednom směru anebo v obou směrech, aby se ve středu setkávaly. U delších girland je lepší, když jsou „jednosměrné“, u těch kratších klidně udělejte směry dva a střed ozdobte třeba velkou mašlí.
    • 2. Kostru vytvořte stejným způsobem, jako se dělá základ pro věnec: pomocí drátu spojte několik větví tak, aby vytvořily nosnou konstrukci požadované délky. Zároveň na každém konci vytvořte oko z drátu, aby šla girlanda dobře pověsit.
    • 3. Teď si vezměte na pomoc opět vázací drát a větvičky vámi zvolených jehličnanů, listnatých stromů či keřů, o délce přibližně 10 cm. Větvičky skládejte na konstrukci a omotávejte drátkem tak, aby každá řada dobře držela. Nemusíte je dávat příliš na husto, protože by girlanda byla příliš těžká a objemná. Když máte hotovo, zbývá už jen dílo někam hezky pověsit a ozdobit perníčky.
Inspirujte se v přírodě
Ty nejkrásnější dekorace naleznete v přírodě. Vyrazte na procházku, do kapsy dejte zahradnické nůžky (možná i rukavice, pokud se chystáte na šípek) a nastříhejte si dostatečné množství větví, abyste mohli vytvořit velký kruh.
adventní věnec Adventní věnec

Postup

  • 1. Nejprve vytvořte základ. Piaflor namočte a umístěte na talíř, tác či misku, kterou chcete použít. Tato hmota se snadno přizpůsobí vašim potřebám, stačí vzít nůž a požadovaný tvar vyříznout.
  • 2. Obklopte se rostlinami, které chcete použít. Předem si rozmyslete barevné spektrum nebo k sobě ladící kombinace. U tohoto věnce jsem použila kombinaci studených a teplých tónů, kterou mám moc ráda, hlavně oranžovou a fialovou. Jako základ nakombinujte třeba túji, břečťan, stříbrný smrk a různé druhy eukalyptu. Pak dozdobte větvičkami s plody šípku, psího vína a oranžovými i fialovými květy. Zde se nemusíte řídit pravidlem, že méně je více, a naopak do svého věnce zakomponujte trochu eklektiky.
  • 3. Teď už jen zbývá postupně a v pravém úhlu odspodu pozapichovat všechny větvičky. Aby vám do hmoty vklouzly hladce jako jehla, používejte nůžky nebo zahradnické nůžky a odstřihněte konce. Až nebude piaflor nikde vykukovat, máte hotovo. Dejte pozor, aby větvičky nezasahovaly do zóny svícnů, jinak může hrozit v budoucnu požár.
  • 4. Teď už jen zbývá umístit svíčky a najít pro věnec pěkné místo. Nezapomeňte jednou za čas modelovací hmotu dostatečně zalít, aby měly rostliny z čeho čerpat.
Krásné po celý advent
Stává se, že věnec začne brzy osychat. Zeleň ztratí svou barvu, vůni a brzy začne opadávat. Naštěstí pro vás máme super tip. Použijte piaflor! Je to speciální floristická aranžovací hmota, která trvanlivost věnce značně prodlouží.
adventní věnec Dárek vyrobený s chutí
Granola je asi ten nejjednodušší dárek na světě. Zároveň však z takového pytlíčku nebo sklenice domácí granoly sálá teplo domova a zahřeje u srdce. Je to originální vánoční dárek, který potěší každého.

Postup

  • 1. Předehřejte troubu na 165 °C a vyložte si dva velké plechy pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nechte nasekané velmi nahrubo.
  • 2. Všechny ingredience na marinádu dejte do menšího hrnce a zahřejte. Nemusí se přímo vařit, jde jen o to propojit všechny složky dohromady, rozpustit máslo a vytvořit krém, který granolu ochutí, osladí a vytvoří křupavou texturu.
  • 3. Marinádu smíchejte se suchou směsí, rozdělte vše na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Není třeba vločky jakkoli umačkávat, nechte je hezky načechrané, budou tak propečenější a křupavější.
  • 4. Pečte dozlatova přibližně 30 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Jakmile jsou krásně zlaté a hotové, nechte je krátce vychladnout a rovnou můžete plnit sklenice nebo sáčky. Uchovávejte je ideálně ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhly.
Balení dárků Balení dárků

Postup

  • Lepenkový balicí papír prodávají v každém papírnictví. Má barvu lepenkové krabice, je tedy celkem neutrální, ale to podstatné je, že jeho role je nekonečná a cena příznivá.

    Máte několik možností! První je, že papír sami nějak jednoduše ozdobíte. Děti moc rády pomohou, a naopak z toho můžete udělat tradici - společná výroba dárkového papíru pro Ježíška, třeba i k nějakému datu.

    Nejjednodušší je dětem vyrobit nějaké razítko, obtiskovat listy, vyrobit si razítko z brambory třeba ve tvaru kapičky anebo jen obtiskovat štětec. Můžete se pustit i do něčeho složitějšího a na papír namalovat třeba větvičky. Stačí třeba jen pár, papír nemusí být přeplněný vzory.

    Druhá možnost je nechat papír hezky čistý a když pak k provázku na závěr přivážete větvičku eukalyptu, smrku, nebo třeba borovice, bude to překrásné samo o sobě.

    Nebo myslete na přírodu a udělejte si balicí papír z naší košíkovské tašky. Najděte svár a podélně ji rozstřihněte, možná budete muset vystřihnout základnu tašky a její uši. Tak získáte celkem velkou plochu, do které bude možné zabalit menší a střední dárky.

    Papír můžete nechat jen tak a třeba dozdobit nějakou přírodninou anebo ho pomalujte třeba bílým lesem a domečky.
Jmenovky od srdce
Máme pro vás dva tipy, jak originálně označit dárky. První nápad není nijak nový a souvisí s tématem, které se prolíná celými Vánocemi. Jsou to perníčky! Taková perníková jmenovka jistě potěší a zahřeje!

Jako druhý tip pro vás máme štítkovač Dymo. Hodí se pro označování různých dóz a nádobek nejen v kuchyni. Štítky mají nevšední font v retro stylu, který je teď prostě v kurzu. Tak hurá na štítkování dárečků, pod stromečkem určitě udělají dojem!
Štědrovečerní večeře Štědrovečerní večeře

Postup

  • 1. Předehřejte troubu na 220 °C, horní i dolní ohřev. Pokud máte parní troubu, určitě neváhejte použít nějaký z parních programů, ideálně cca 30 % páry.
  • 2. Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí. Stejnou marinádu můžete použít na pečenou zeleninu.
  • 3. Umytý a osušený filet z lososa dejte do pekáče vyloženého pergamenovým papírem nebo do zapékací nádoby (bude se vám lépe přesouvat na servírovací talíř). Přidejte pár bobkových listů, filet potřete bohatě marinádou, nastrouhejte na něj trochu citrusové kůry, osolte ho a případně i opepřete a rozprostřete na něj plátky pomeranče. Dejte do trouby a pečte podle velikosti nebo síly masa.
  • Důležité tipy:

    Například filet silný 2 cm pečte 8-12 minut podle toho, jak moc ho chcete mít propečený. Divoký losos je obecně mnohem tenčí a méně tučný, pokud tedy chcete, aby byl maximálně šťavnatý, pečte středně velký filet maximálně 7-8 minut. Filet z běžného lososa ze sádek je většinou 4-5 cm vysoký, proto jej pečte kolem 18-20 minut. Na pečení ryb se vyplatí mít teplotní sondu, protože vám pomůže dokonale odhadnout ten správný moment. Ideální vnitřní teplota akorát upečené ryby je 63 °C.
  • 4. Jakmile je losos hotový, ihned servírujte, ideálně na předehřátém servírovacím talíři spolu s granátovými jadérky. Když si na rybu vymačkáte trochu šťávy z pomeranče a posypete ji jadérky z granátového jablka, čeká vás skutečně chutný a slavnostní zážitek.
Ryba podle vaší chuti
Tento recept lze připravit i z jiného, dostupnějšího filetu, jen vždy dávejte pozor na dobu pečení. Pokud budete péct filet z běžně dostupného lososa při stejné teplotě, pečte ho dvakrát tak dlouho. Naopak u tohoto divokého si dejte velký pozor, abyste jej pekli opravdu maximálně 8-9 minut. Divoký losos je tenčí, má mnohem méně tuku, a pokud ho budete péct déle než 10 minut, bude suchý. Jako přílohu k tomuto jídlu si představuji například pečené brambory a zeleninu. Protože se ryba peče opravdu krátce, připravte si přílohu předem. Je možné, že ani nestihne vystydnout, pokud hned po jejím vyndání z trouby dáte péct divokého lososa.

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo