Vánoční dekorace se zasněženou perníčkovou chaloupkou a světelným řetězem

Pohádkové Vánoce s Kitchenette

Jsme tady pro vás i o svátcích!

24. 12. do 14:00
25. 12. zavřeno
26. 12. od 8:00
31. 12. do 18:00
01. 01. od 12:00
02. 01. od 6:00

Jsme tady pro vás i o svátcích!

24. 12. do 14:00
25. 12. zavřeno
26. 12. od 8:00
31. 12. do 18:00
01. 01. od 12:00
02. 01. od 6:00

Letos si zasloužíte extra vymazlené Vánoce. Proto jsme vám s Kitchenette upekli na každý adventní týden porci inspirace, která vám pomůže vnést kouzlo Vánoc do všech koutů domácnosti. Začínáme návodem na sestavení pohádkové perníkové chaloupky a každý týden přineseme novou nadílku rad a tipů.

Vybíráme pro Vás

Na co se můžete těšit

Vánoční perníčková chaloupka

Perníková chaloupka

Jak na těsto?

  1. Jelikož nechceme, aby těsto v troubě změnilo tvar, nesmí obsahovat moc kypřidla. Jasnou volbou je proto má oblíbená perníčková směs z minulých let, kterou najdete zde. Jen ji musíme trochu upravit.
  2. Těsto nesmí po upečení začít měknout, jinak by nám domeček brzy spadl. Naštěstí vím, že pokud z perníčkové směsi vynecháte moučkový cukr, perníčky nezměknou a zůstanou stále pevné. Proto nezapomeňte moučkový cukr vynechat.
  3. Těsto rozválejte na tenko. Domeček se vám pak bude lépe spojovat a díly k sobě budou dobře sedět.
  4. Díly, které mají výřezy na okna a dveře, jsou speciální případ. Otvory se totiž mohou v troubě zmenšit kvůli rozpínání těsta. Doporučuji je před pečením vyříznout, ale těsto nevyndávat. Teprve po upečení, ještě za tepla, vezměte nůž nebo řezák a otvory znovu vyřízněte a tentokrát vyjměte. Pokud však víte, že vaše těsto nemá tendenci se příliš rozpínat, klidně okna vykrájejte před pečením, a to úplně.
  5. Občas se perníky po vyjmutí z trouby mají tendenci zkroutit, proto je do úplného vychladnutí přikryjte druhým plechem a ten zatižte.
  6. Našla jsem i úžasný trik na skleněná okénka pro všechny, kteří mají smysl pro detail. Znáte želatinové plátky? Vypadají úplně jako okna vyrobená starou technikou, litá okna. Já je nejdřív dozdobila polevou, abych vytvořila jednotlivé tabulky, a pak každé okno nalepila polevou z vnitřní strany.
Vyřezávání dílu na chaloupku

Jak složit a ozdobit?

  1. Nejprve nazdobte jednotlivé stěny a až po zaschnutí je spojte a dokončete celou stavbu.
  2. Pokud je těsto silnější a jednotlivé díly k sobě nesedí, nezoufejte, vyřeší to jemné struhadlo. Boky jednotlivých dílů v místě spoje jemně zbruste a vytvořte šikmou plošku, která pomůže, aby díly lépe pasovaly.
  3. Dům slepte stejnou bílkovou polevou, jakou se perníky zdobí.
  4. Při lepení využijte sklenice, které vám strany domu podepřou do úplného zaschnutí. Polevu jsem do rohů z vnitřní strany natírala i štětcem, aby dům dobře držel. Když boky dokonale drží, nalepte i střechu.
  5. Nic si nedělejte z toho, že všechno perfektně nelícuje. Poleva při závěrečném dozdobení pomůže krásně zamaskovat spoje. Já jsem tvořila například zelené girlandy, které krásně zamaskovaly spoje u velkého domu.
  6. Zbytek už je na vás a na práci s polevou. Nejraději zdobím bílou, ale trochu zelené a červené chaloupku krásně zpestří. Zkuste také trošku bílé polevy více naředit a vytvořit ledovou námrazu pomocí štětce. Středně hustou polevou se hezky tvoří sametové závěje na střeše díky stékajícím kapkám polevy.
  7. Dekorativní stromečky doporučuji vyrobit z pevnějšího papíru. Pak na něj stačí navrstvit bílkovou polevu v zelené barvě. Až zaschne, můžete stromeček i trochu zasněžit bílou polevou nebo ozdobit barevnými světýlky. Zasněženou krajinu můžete vytvořit pomocí látky, vaty nebo umělého sněhu.
  8. Myslím, že teď jste úplně připraveni vytvořit si svůj vlastní krásný perníkový domeček. Připravili jsem pro vás 3 vzory, které si můžete vytisknout na A4, vystříhat a začít tvořit.
Zdobení a skládání dílu na chaloupku

Stáhněte si nákresy

Použijte světýlka

Doporučuji domeček nasvítit pro vykouzlení ještě pohádkovější atmosféry. Svíčku jsem hned zamítla – byla by sice krásná, ale bohužel ne úplně bezpečná. Proto jsem použila opravdu tenký světelný řetěz napájený tužkovými bateriemi. Výsledek mne mile překvapil.

Zobrazit nabídku
Vánoční světýlka Tip Kitchenette
Dárek vyrobený s chutí - lemon curd v zabalené skleničce

Dárek vyrobený s chutí

Co je to lemon curd?

Lemon curd je něco jako citrónový krém nebo marmeláda. Skvěle se hodí třeba na palačinky nebo do různých koláčů. Perfektně se snoubí i s tvarohovými dezerty a makové linecké by bez něj prostě nemohlo být. Jelikož je tahle lahůdka celkem vzácnost, která v sobě skrývá hodně žloutků a taky kůru z chemicky neošetřených citrónů, říkala jsem si, že se skvěle hodí i do kategorie jedlých dárků.

Na jednu 1/4 l skleničku je potřeba přibližně dvou citrónů bez chemického ošetření.

Doporučuji dva citróny ostrouhat, vymačkat šťávu a pokud je tekutiny ještě málo, použijte ještě třetí. Pokud bude kůry více, nevadí, držte se 70 ml šťávy. Také doporučuji strouhat velmi jemně, později by vám mohla struktura vzniklá kůrou vadit. Možnost je také hotový krém rozmixovat robotem nebo tyčovým mixérem.

Lemon Curd ve skleničce jako dárek

Jak na lemon curd?

  1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbejte na to, abyste strouhali pouze žlutou část kůry. Bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl zbytečně nahořklý.
  2. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne do konzistence kaše. Po vychladnutí zhoustne ještě trochu víc, tak s tím počítejte.
  3. Takto čerstvý krém můžete hned použít nebo jej uzavřený uskladnit v lednici až na dva týdny.
Rukou psaný recept na lemon curd

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhaná

Jak ozdobit dáreček

Vřele doporučuji lemon curd darovat k Vánocům. Upozorňuji však, že tradiční zavařovací sklenici to pod stromečkem moc nesluší. Naštěstí ji lze snadno nazdobit - stačí vám provázek a recyklovatelná nákupní taška od Košík.cz. Víko obalte papírem, omotejte provázkem, a malebný dárek je na světě.

Papírová nákupní taška Košík.cz Tip Kitchenette
Pečení cukroví na mřížce

Cukroví, jak ho neznáte

Linecké trochu jinak

Možná na vás už někde za poslední roky vykoukl recept na linecké cukroví s mákem a citronovým krémem. Pokud ne, budu moc ráda, když se necháte inspirovat. Mák v těstě tvoří nejen krásné a dekorativní tečky, ale také příjemně křupe a spolu s chutí citronu umí divy.

Pečení cukroví na mřížce

Jak na těsto?

  1. Máslo utřete spolu se žloutky, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidejte mouku, propracujte na kompaktní hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte ho uležet do druhého dne v lednici.
  2. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát tenký přibližně 3-4 mm, záleží na preferencích. Já mám raději co nejtenčí těsto, ale snažte se, aby bylo stále stejně silné. Já jsem použila na poslední rozválení embosovaný váleček, ale vystačíte si i bez něj. Do každého druhého kousku můžete vykrojit ve středu otvor, aby pak marmeláda pěkně barevně ozdobila cukroví.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C/horkovzdušnou na 130 °C. Vykrájené tvary dejte na plech potažený pečicím papírem nebo ošetřený tukem ve spreji. Pečte mírně, jen lehce do růžova.
Rukou psaný recept na linecké cukroví

Ingredience:

  • 250 g másla
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 110 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 2 žloutky od šťastných slepic
  • 300 g pšeničné hladké mouky (pro zdravější verzi 50% nahraďte celozrnou pšeničnou moukou)

Na naplnění:

  • Lemon curd z 6 žloutků

Kouzlo lemon curdu

Chuť lineckého s mákem se skvěle hodí k chuti citrónu. Nedílnou součástí tohoto aromatického cukroví je tedy lemon curd, který jsem pro vás připravila minulý týden. Recept najdete zde. Upečená kolečka nechte vychladnout, namažte lemon curdem, a je hotovo. Voňavější to snad ani být nemůže.

Lemon Curd ve skleničce Tip Kitchenette
Naservírovaná štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře

Jak na vídeňský salát

  1. Nejprve uvařte brambory. Zvolte stejně velké salátové brambory, varný typ A. Vařte ve slupce a ideálně i v páře. Nemusíte mít parní troubu (i když ta je samozřejmě na zeleninu skvělá). Postačí klasický český pařák, ten asijský anebo třeba ten v rýžovaru. Díky tomu budou mít brambory maximum chuti, a navíc pojmou více chuti ze zálivky.
  2. Zatímco se brambory vaří, připravte si zálivku. Do větší mísy dejte ocet, olej a sůl (přibližně lžičku). Zároveň ohřejte vývar. Zhruba během 25 minut by měly být brambory hotové. Horký vývar přidejte do mísy k zálivce a ochutnejte, zda je dost slaná, aby ochutila brambory.
  3. Buďte připraveni, že stejně jako u klasického bramborového salátu je potřeba brambory loupat ještě opravdu horké. Díky tomu nasáknou zálivku, získají chuť a ještě uvolní dostatek škrobu, který vám ze zálivky udělá tu kýženou krémovou omáčku.
  4. Abyste se nepopálili, vezměte si na pomoc „chirurgické“ rukavice. Brambory loupejte a rovnou krájejte na plátky nebo kráječem na vejce a přidávejte do mísy k teplé zálivce. Na závěr vše velmi opatrně promíchejte, přidejte na plátky nakrájenou jarní cibulku a okurčičky. Ochutnejte a dochuťte. Brambory by měly pojmout většinu chuti i tekutiny a z té zbylé vytvořit krémovou omáčku.
Rukou psaný recept na vídeňský bramborový salát

Ingredience:

  • 3 jarní cibulky
  • 8 malých nakládaných okurek
  • 2 lžíce jemného octa (jablečný, vinný)
  • 4 lžíce oleje (slunečnicový nebo jiný méně výrazný)
  • 300 ml vývaru (ideálně hovězího, ale i vege verze samozřejmě může být)
  • sůl
  • 1 kg salátových brambor (ideálně odrůdy Keřkovský rohlíček)

Jak na rybu?

  1. Připravte si rybí filety. Omyjte je, ubrouskem nebo čistou utěrkou osušte a nakrájejte na požadovanou velikost. Rybu lehce osolte, případně použijte nějakou aromatizovanou sůl, třeba s citrusovou kůrou. Přidat můžete i čerstvé bylinky.
  2. Těstíčko na obalování ryby připravte smícháním všech zbylých ingrediencí. Použijte tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těstíčko jen o něco málo hustější než to na palačinky.
  3. Pokud chcete, aby byly rybí kousky ještě křupavější, obalte je nejen v těstíčku, ale na závěr ještě v panko strouhance.
  4. Ve velké pánvi rozpalte dostatečné množství oleje na smažení nebo ghí másla. Postupně v něm na střední výkon osmažte obalené filety z obou stran dozlatova. Hotové odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Servírujte je s ještě vlažným vídeňským salátem.
Rukou psaný recept štědrovečerní rybu

Ingredience:

  • 800 g rybích filetů (pro děti ideálně bez kosti)

Na obalování:

  • 150 g kefíru
  • 1 šťastné vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • mořská sůl
  • 90 g polohrubé mouky
  • 200 g panko strouhanky (připravte ze starého toustového chleba)

Ideální řešení pro děti

Chcete v dětech vypěstovat lásku k rybám a udělat jim štědrovečerní večeři trochu hravější? Nakrájejte filety do tvaru malých, podlouhlých rybích prstů a naservírujte je jako křupavé „rybí hranolky“. Uvidíte, že si k nadílce budou přát ještě porci navíc.

Štědrovečerní ryba a vídeňský bramborový salát na talíři Tip Kitchenette
Kitchenette s dcerkou

Přejeme šťastné a Košíkové

Vánoce jsou doba veselých myšlenek, duševního klidu a teplých večerů v obklopení rodiny a útulné záře světýlek. Přeji vám, abyste si je letos užili jako nikdy dřív a dali průchod lásce, radosti a kreativitě. Doufám, že vám s tím moje adventní inspirace trochu pomůže a rozkřesá ve vašich srdcích jiskru vánoční pohody, kterou teď všichni tolik potřebujeme. Přeji vám i vašim rodinám krásné svátky.

Markéta Pavleje, Kitchenette

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo