Principy ochrany soukromí na Košík.cz

Košík.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo jakýkoli odkaz mimo tuto lištu souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoli vypnout v Nastavení soukromí.

Užijte si svěžích ovocných chutí všech našich mladých vín, ať bílých, růžových, nebo červených.
Vyberte si z 10 Svatomartinských vín z naší nabídky, v prodeji již od pátku 8. listopadu!

Ochutnejte ročník 2019

Zajímavosti o Svatomartinském

Co musíte vědět o Svatomartinském

Pod značkou Svatomartinské lze nabízet pouze vína z našich raných odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Vína musí být suchá a mít odpovídající kvalitu a vlastnosti, jako jsou svěžest a ovocitost. Na to dohlíží odborné komise, které rozhodnou, zda víno může používat známku Svatomartinské.

Jak poznám Svatomartinské

Naše Svatomartinská vína jsou označena logem sv. Martina na koni na etiketě. Na záklopce nebo na šroubovacím uzávěru lahve najdete symbol skleničky v národních barvách.

Hodí se Svatomartinské k archivaci?

Ne. Abyste si mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté by víno mohlo ztrácet svoji výjimečnou chuť.

Hledejte symbol svatého Martina

Svatomartinské víno se podává pouze v lahvích, které snadno poznáte podle symbolu svatého Martina na koni. Symbol najdete jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo šroubovacím uzávěru lahve.

Svatomartinská hostina

Svatomartinské párování

Červená vína

Kromě tradiční pečené husy se výborně
hodí k pečeným a dušeným masům
nebo jemné úpravě zvěřiny.

Bílá vína

Vychutnejte si mladé víno s rybami, jemnou
drůbeží nebo studenou kuchyní, jako jsou
paštiky, sýry nebo zeleninové saláty.

Růžová vína

Hodí se všude tam, kde si nejsme jisti, zda
spíš bílé, nebo červené Svatomartinské
víno. Výborně chutná s těstovinami nebo
výraznější úpravou drůbeže.

Vinotéka na Košíku

Degustační pochoutky k vínům

Svatomartinské recepty

Svatomartinská vína tradičně pijeme k huse. Ale je i spousta dalších jídel, která v kombinaci se svěží chutí vína
změní jídlo ve skutečný svátek a zážitek. Ochutnejte třeba svatomartinské koláčky nebo netradiční bramborový štrůdl.

Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Suroviny:
1 husa (alespoň 3 kg)
1–2 jablka
1 větší cibule
50 g hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
0,3 l vody
sůl a kmín
  • Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme
a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.
  • Položíme husu do pekáče prsy dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130–140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud maso není měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu
v troubě na 180–200 °C, husu otočíme a cca 15–20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.
  • Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Necháme husu odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.
  • Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
Svatomartinské koláčky
Svatomartinské koláčky
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 g povidel či jiné náplně (tvarohové, makové...)
100 g cukr krupice
50 g droždí
250 ml mléka
180 ml oleje
2 ks žloutky + vejce na pomašlování
cukr moučka
drobenka
máslo a rum
  • Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme kynout asi 15 minut.
  • Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej, nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto.
  • Těsto zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky.
  • Těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly, případně jinou náplní
a posypeme drobenkou.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
  • Po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu
a vychladlé ještě posypeme moučkovým cukrem.
Bramborový štrůdl
Bramborový štrůdl
Suroviny:
1 kg brambor (uvařených asi 2 hod. předem)
500 g polohrubé mouky
½ sáčku do pečiva
50 g změklého másla
2 lžíce mléka
sůl
Na náplň:
100 g másla nebo olivového oleje, 1 kg jemně nakrájeného zelí, 1 ks jemně pokrájené střední cibule, 1 lžíce hladké mouky na zaprášení, 3 lžíce octa, 4 lžíce cukru, 1 lžička soli, hrst rozinek, pepř a kmín na dochucení, 100 g mandlových lupínků, tuk na pomaštění plechu
  • Brambory oloupeme a prolisujeme, rozdrtíme nebo zpracujeme pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dáme je do mísy a prosejeme na ně mouku s kypřicím práškem. Přidáme máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujeme na polotuhé těsto
a necháme chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.
  • Ve velkém kastrolu rozehřejeme tuk a osmažíme na něm cibuli. Přidáme zelí, dobře promícháme, osolíme a necháme pět minut podusit. Zaprášíme moukou a podlijeme trochou studené vody. Dobře promícháme, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijeme.
  • Přidáme rozinky a dusíme čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochutíme octem, kořením
a cukrem a znovu promícháme, ale už nevaříme.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřeme na ně podušené zelí, srolujeme jako závin a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posypeme mandlovými lupínky a pečeme dozlatova (asi půl hodiny).