Principy ochrany soukromí na Košík.cz

Košík.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo jakýkoli odkaz mimo tuto lištu souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoli vypnout v Nastavení soukromí.

Vážení zákazníci, pro zajištění bezpečnosti vás a našich kurýrů do odvolání nepřijímáme hotovost, ale JE MOŽNÉ PLATIT KARTOU u kurýra.
Při přebírání nákupu mějte prosím nasazenou roušku. Všechny informace naleznete ZDE.

To pravé ořechové

Rozlouskli jsme, co se skrývá pod skořápkou

Ořechy jsou báječná rychlá svačinka, kterou je dobré zařadit do jídelníčku. Jak se vlastně oříšky získávají a zpracovávají, a jak je máme nejlépe používat? Přesně na to vám odpoví náš velký oříškový přehled.

A nezapomeňte, že většinu ořechů je dobré před konzumací namáčet. Zlepšíte tím stravitelnost, zbavíte je plísní, prachu a kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání živin. Jak dlouho má který oříšek ve vodě být? Víme a poradíme!

Kešu

Ilustrace kešu ořechů

Lískové ořechy

Ilustrace lískových ořechů

Makadam

Ilustrace makadamových ořechů

Mandle

Ilustrace mandlí

Pekan

Ilustrace pekanových ořechů

Pinie

Ilustrace piniových ořechů

Pistácie

Ilustrace pistácií

Vlašské ořechy

Ilustrace vlašských ořechů

Kešu

Fotka kešu ořechů

Na rozdíl od jiných ořechů, kešu nerostou v ovoci. Visí na vnější straně ovoce a vypadají jako malé ocásky. Zajímavé je, že ovoce ořechů kešu se nazývá kešu jablko. Mnozí přirovnávají jablko ke směsi okurek, jahod, manga a papriky a vychutnávají si ho jako svačinu nebo se destiluje do exotického likéru.

Kešu se často přezdívá i přírodní vitamínová tabletka. Obsahují mononenasycené mastné kyseliny a spoustu antioxidantů.

Původ kešu ořechů

Původ kešu ořechů

Jak roste

Plod

Původ kešu ořechů

Zpracování

Produkt

Původ kešu ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Kešu - obličkovec západní je tropický stálezelený strom dorůstající do výšky 14m. Trpasličí strom kešu roste do výšky 6m. Trpasličí strom se ukázal být výnosnější, se starší zralostí a vyššími výnosy. Může vyprodukovat až 40-50 kg kešu oříšků.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Oblíbenou kombinací jsou kešu se sladko-kyselou chutí sušených brusinek.
  • Naservírujte si 5 kousků kešu k snídaňové kaši a vychutnejte den bez stresu.
  • Při hubnutí konzumujte 3-5 kousků kešu denně.
  • Výborné při přípravě RAW dezertů.
  • Z namočených kešu oříšků můžete vytvořit chutný kešu sýr - namočené kešu rozmixujte s vodou, přidejte špetku soli, kurkumy a lahůdkového droždí.
  • Kešu jsou často součástí asijské kuchyně, přidávají se například ke curry.

Namáčení: 2 - 3 hod.

100 kcal: 11 ořechů

Kešu a produkty z nich

Lískové ořechy

Fotka lískových ořechů

Lískové ořechy jsou známé zejména díky oblíbené lískovo-čokoládové pomazánce a jako skvělé ochucovadlo v likérech a kávě. Možná jste netušili, že lískové ořechy jsou mezníkem mezi dvěma ročními obdobími. Jejich dozrávání totiž značí konec léta a příchod podzimu.

Lískový ořech ideální zdroj bílkovin pro vegetariány. 100 gramů ořechů nabízí slušných 15 g bílkovin, což odpovídá více než 30% denní potřeby. Obsahují hned několik vitamínů a srší antioxidanty - ve srovnání s ostružinami jich obsahují 25krát více.

Původ lískových ořechů

Původ lískových ořechů

Jak roste

Plod

Původ lískových ořechů

Zpracování

Produkt

Původ lískových ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Lískový ořech je plodem lísky obecné. Ořechy rostou v párech v šupinách obalu, ze kterého se během zrání vyloupí. Největším světovým producentem lískových ořechů je Turecko. Turecko zabezpečuje 60-70% světové produkce a je údajně i zemí jejich původu.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Lískové oříšky jsou univerzální a dají se vychutnávat různými způsoby.
  • Mohou se chroupat syrové, pražené nebo jako přísada do zdravých jídel.
  • Obvykle se vyskytují v čokoládových potěšeních, jako je typická pomazánka nebo se přidávají do oříškové čokolády.
  • Aroma z lískových ořechů se běžně používá k ochucení kávy a pečiva, i k ozdobě dezertů a slaných jídel.

Namáčení: 8 - 12 hod.

100 kcal: 10 ořechů

Lískové ořechy a produkty z nich

Makadamové ořechy

Fotka makadamových ořechů

Ve světě ořechů jsou makadamové ořechy vzácné jako zlato. Vynikající exotické ořechy s bohatou chutí se již dlouho považují za pochoutku a slouží jako dezertové ořechy. Jde o oblíbené dary během svátků a oceňované suvenýry na Havaji.

Makadamové ořechy obsahují železo, vápník, vitamín B a fosfor. I když obsahují 73 – 80 % tuku, jsou stejně přijatelné pro různé diety. Neobvykle bohatá chuť, křupavost a chutná kombinace s čokoládou dělají makadamové ořechy oblíbenými mezi gurmány.

Původ makadamových ořechů

Původ makadamových ořechů

Jak roste

Plod

Původ makadamových ořechů

Zpracování

Produkt

Původ makadamových ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Makadamové ořechy se nejčastěji spojují s Havají. Původ však mají v deštných pralesích severovýchodní Austrálie, kde odedávna tvořily důležitou součást potravy tamních Aborigénů - původních australských domorodců. Nejsou to pravé ořechy. Jde o peckovice podobné kaštanům, jsou velké a kulaté jako třešně.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Makadamové ořechy jsou výborné samy o sobě a nevyžadují další tepelnou úpravu.
  • Zkuste ořechy naservírovat návštěvě jako pochoutku k dobrému vínu. Ze všech ořechů mají nejnižší množství kalorií.
  • Nebojte se chroupat i večer. Chutnají výborně k sladkým i slaným pokrmům. Velmi oblíbená je kombinace s kvalitní čokoládou.
  • Namočením ořechů ve vodě na 5 hodin a následným rozmixováním získáte chutné makadamové mléko.
  • Nasekané ořechy se hodí do ovocných a zeleninových salátů.
  • Mohou se rozmixovat spolu s kokosovým olejem na ořechové máslo.

Namáčení: nenamáčí se

100 kcal: 5 ořechů

Makadamové ořechy a produkty z nich

Mandle

Fotka mandlí

Jsou vynikající syrové nebo pečené, sladké nebo slané, a vždy jsou křupavé a uklidňující. Dnes jsou mandle hvězdou a s otevřenou náručí jsou vítány v každé speciální výživě - od keto, přes veganskou až po paleo.

Jsou plné bílkovin a energie, která vám vydrží až do večera. Výživoví poradci se shodují, že mandle jsou jasnými ořechovými vítězi.

Původ mandlí

Původ mandlí

Jak roste

Plod

Původ mandlí

Zpracování

Produkt

Původ mandlí

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Mandle je listnatý strom dorůstající do výšky 14 m, původem ze středomořských oblastí Blízkého východu, široce pěstován i jinde. Přestože se mandle běžně označují jako ořechy, jedná se ve skutečnosti o jedlá semena z mandlového stromu ve tvaru slzy.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Nejlepším způsobem, jak jíst mandle a získat všechny vitamíny, je jíst je syrové a oloupané. Před konzumací je můžete na 12 hodin namočit.
  • Zkuste si vyrobit mandlové máslo. Stačí když rozmixujete namočené mandle s kokosovým olejem.
  • Mandle jsou spolu se sušenými datlemi mimořádně oblíbené jako základ korpusů pro RAW dezerty.
  • Zkuste si vyrobit vlastní mandlové mléko. Hrnek mandlí namočte do vody na několik hodin a následně rozmixujte s 2 hrnky vody.

Namáčení: 8 - 12 hod.

100 kcal: 14 ořechů

Mandle a produkty z nich

Naturální mandle California

Nabízíme vám celá velká jádra kalifornských mandlí o kalibru 23/25.

Pekanové ořechy

Fotka pekanových ořechů

Pekanové ořechy jsou produktem výživné půdy, teplého podnebí, silného slunce a péče vášnivých pěstitelů. Trvá téměř 10 let, než začne pekanový strom plodit ořechy. Naštěstí vznešený pekanový strom umí při pravidelné péči produkovat ořechy dalších 100 let.

Lidé si snadno zamění pekanové ořechy za vlašské ořechy a naopak. Oba druhy vypadají podobně, ale mají odlišný tvar, chuť a přínosy pro zdraví. Pekanové ořechy jsou sladší a mnohem jemnější než vlašské ořechy, zatímco vlašské ořechy mají mírně hořkou chuť. Máslová chuť pekanových ořechů je perfektním doplňkem sladkých i slaných jídel.

Původ pekanových ořechů

Původ pekanových ořechů

Jak roste

Plod

Původ pekanových ořechů

Zpracování

Produkt

Původ pekanových ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Pekanové ořechy jsou plody opadavého stromu dorůstajícího do výšky až 50 m. Pěstují se v Severní Americe, Mexiku a na jihu USA, kde jsou součástí původního zalesnění.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Opečení je jednoduchý způsob, jak zlepšit sladkost a chuťový profil ořechů.
  • Mohou se opéct na oleji nebo na másle s různými druhy koření, například se skořicí. Na hrnek ořechů potřebujete ¼ šálku cukru a 1 lžičku skořice. Všechny ingredience smíchejte a pečte cca 5 - 10 minut na mírném plameni.
  • Pražené pekanové ořechy se mohou konzumovat i jen tak samotné namísto kávy.
  • Nakrájejte syrové ořechy na kozí sýr a posypte červenou paprikou.
  • Výborné při přípravě domácí granoly.

Namáčení: 4 - 6 hod.

100 kcal: 5 ořechů

Pekanové ořechy a produkty z nich

Piniové oříšky

Fotka piniových ořechů

Piniové oříšky jsou více než jen tajná ingredience luxusních restaurací. Půvabný vzhled a máslová chuť podobná mandlím dělá z piniových oříšků přitažlivou pochoutku. Zakousnutí do oříšku připomíná oddání se skutečně jemné čokoládě. Textura se zcela rozplyne a tělo zahrne příjemný hřejivý pocit.

Vynikající kombinace živin v semínkách zvyšuje energii. Jsou také považovány za omlazující prostředek. Široké využití v kuchyni ocení nejnáročnější i začínající kuchaři. Piniové oříšky se mohou uchovávat při pokojové teplotě. Uskladněním v chladničce zvýšíte jejich životnost.

Původ piniových ořechů

Původ piniových ořechů

Jak roste

Plod

Původ piniových ořechů

Zpracování

Produkt

Původ piniových ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

I když se označují jako ořechy, ve skutečnosti jde o velmi vzácná semínka ze šišek borovice rostoucí ve volné přírodě. Nejlépe se jí daří v chladných oblastech severní polokoule, v zemích jako jsou Sibiř a Kanada. Borovice roste vzpřímeně do výšky 25 metrů a květ borovice se nádherně rozvine do plodu.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Piniové oříšky doporučujeme podávat opékané. Opékání přidává skvělou ořechovou sladkost. Opékat stačí 3 až 5 minut na mírném ohni.
  • Přidávejte do salátů nebo jako ozdobu dezertů.
  • Výborně chutnají rozmixované v koláčích.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků piniových oříšků.
  • Pokud ořechy namočíte na 2 hodiny, dá se z nich vytvořit chutná pomazánka.

Namáčení: nenamáčí se

100 kcal: 20 ořechů

Piniové oříšky a produkty z nich

Cena ořechů

Semena piniových ořechů chutnají podobně jako mandle. Cena je o neco vyšší, protože piniové ořechy zrají jednou za 4 roky a nepřinášejí tolik sklizně jako například vlašské ořechy. Právem je označujeme za vzácné oříšky.

Pistácie

Fotka pistácií

Pistácie přinášejí mnoho krásných legend a příběhů. Název pistácie pochází z Íránu a v doslovném překladu znamená usměvavý ořech. V mnoha zemích je praskání pistácií považováno za dobré znamení. Na Středním východě se praskání považuje za znamení šťastného vztahu. Páry se dodnes setkávají pod stromy pistácií a čekají, dokud je prasknutí ujistí, že jejich vztah bude úspěšný.

Zelená barva pistácií pramení z vysokého množství antioxidantů. Bývá vám často zima? V Indii se používají jako ohřívající prostředek v zimních měsících. Pistácie mají vysokou hladinu nenasycených mastných kyselin a spoustu vlákniny.

Původ pistácií

Původ pistácií

Jak roste

Plod

Původ pistácií

Zpracování

Produkt

Původ pistácií

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Původ pistácií je nejistý. Předpokládá se, že přišly z oblasti Persie, dnešního Íránu nebo až z Asie - z Pákistánu či Indie, kde si zvykly růst divoce ve vyšších pouštních polohách. Zmiňují se i ve Starém zákoně. Kulaté až oválné plody rostou na pistáciových stromech vysokých 10 m. Semena o velikosti lískového ořechu jsou světle zelené barvy.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Sladká krémová jádra pistácií se hodí na saláty a müsli.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků oříšků.
  • Celé pistácie můžete přidat do hodně jídel. Hodí se například do těstovin nebo rizota.
  • Pokud milujete sladké, opražte pistácie na másle s hnědým cukrem a přidejte na kaši, čerstvé ovoce nebo oblíbený dezert.

Namáčení: nenamáčí se

100 kcal: 21 ořechů

Pistácie a produkty z nich

Vlašské ořechy

Fotka vlašských ořechů

Strom vlašských ořechů je symbolem inteligence, moudrosti, znalostí a inspirace. Je to synonymum pro intelekt a mentální schopnosti, dokonce i vlašské ořechy se podobají mozku. Domorodí Američané vidí vlašský ořech jako symbol jasnosti a zaměření, získávání energie a zahájení nových projektů.

Vlašské ořechy mají vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin. Pouze čtvrtina šálku vlašských ořechů poskytuje téměř 100 % doporučeného denního příjmu. Hrst vlašských ořechů obsahuje dvakrát tolik antioxidantů jako stejné množství jiných ořechů.

Původ vlašských ořechů

Původ vlašských ořechů

Jak roste

Plod

Původ vlašských ořechů

Zpracování

Produkt

Původ vlašských ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Vlašské ořechy pocházejí z Dálného východu a Himalájí, odkud je Římané přinesli do Evropy. Stromy vlašských ořechů dnes rostou ve všech mírných pásmech na celém světě. Plody jsou na stromu ukryty v ochranné vrstvě, v níž dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené, během zrání tmavne a praská. Barva jádra může být podle odrůdy hnědá, žlutá, zlatavá, červená i fialová.

Symbol žárovka Tipy k použití

  • Přidejte křupavé ořechy do ovocných a zeleninových salátů. Díky bílkovinám dodají salátu více energie a síly.
  • Připravte si energetické kuličky. Rozmixujte hrnek vlašských ořechů s hrnkem datlí a lžící kakaa a vytvarujte do tvaru kuliček.
  • Nakrájejte vlašské ořechy na toast s avokádem.
  • Vytvořte si ořechové máslo ze dvou šálků ořechů a dvou lžic rostlinného oleje.
  • Zkuste experimentovat a na oblíbený koláč s čokoládovou polevou a nastrouhejte vlašské ořechy.

Namáčení: 4 hod.

100 kcal: 4 ořechy

Vlašské ořechy a produkty z nich

Oblíbené značky

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo