Snídat samo o sobě nestačí. Stejně důležité je dbát na kvalitu potravin, které snídáme. Naštěstí je tu prestižní ocenění Klasa, které napoví, co si ráno naservírovat, abyste byli čerství až do oběda.
Jak vybrat kvalitní suroviny k snídani?
Vejce
Vybrat kvalitní vejce je umění. Vyšší cena neznamená lepší kvalitu, nenapoví ani původ na obalu. Vyplatí se umět číst informace na skořápce. Razítko s kódem na vejci prozradí zemi původu a podmínky, ve kterých slepice žijí.
Máslo
Základem másla je kvalitní a čerstvá smetana. Másla vyrobené v ČR obsahují zpravidla 82 % mléčného tuku. Ve složení tradičního másla nenajdeme žádné konzervační látky ani emulgátory. V obchodech se však můžete setkat i s jeho náhražkami. Označují se např. jako Maslíčko, Raníčko, nebo je u výrobku uvedeno „s máselnou příchutí“.
Slanina
Slanina nebo špek se běžně označuje údajem, který uvádí, kolik bylo pro výrobu použito hlavní suroviny, tzn. vepřového boku nebo hřbetního sádla. Další informace, jako je třeba obsah soli, zjistíte v případě balených slanin z označení výživových hodnot. Při střídmé konzumaci těchto výrobků se rozhodně nemusíte obávat mírně vyšší tučnosti a slanosti.
Pečivo
Při výběru pečiva sledujte pozorně popisky. Cereální není to samé, co celozrnné. Celozrnné pečivo má vysoký obsah vlákniny, řadu vitamínů a minerálních látek. Vícezrnné obsahuje zase semínka olejnin a luštěnin. Jaké volit pečivo? Dodržujte zásadu pestré a vyvážené stravy, střídejte celozrnné a vícezrnné pečivo, kontrolujte si obsah soli ve výrobku.
Jogurt
Jogurty představují výborný zdroj vysoce biologicky využitelných bílkovin, vápníku, fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků. Při koupi jogurtu, sledujte podmínky jeho skladování, složení surovin a výživové údaje. U ochucených jogurtů se zaměřte na obsah ovoce ve složce a přídatné látky.
Nechte se inspirovat našimi recepty
Vajíčkový salát
Vaječnou pomazánku zná určitě každý. Zkuste tentokrát přidat na kousky nakrájený řapíkatý celer, ředkvičky a cibuli a vše dochutit lehkým jogurtovo-hořčičným dresinkem. Troufáme si tvrdit, že si na této kombinaci pochutnají i ti, kteří jinak řapíkatému celeru moc neholdují.
Velikonoční beránek
Před Velikonocemi se často konají soutěže o nejhezčího a nejchutnějšího beránka. Jestli se jich účastníte, možná přemýšlíte, jakého letos upečete. Pomyslným esem z rukávu může být ten náš, kde nechybí kromě klasiky – másla, mouky a cukru – ani tolik oblíbený tvaroh, který těsto neuvěřitelně zvláční.
Pečené hovězí karbanátky se slaninovo-jogurtovým dipem
Není nad to, přijít domů hladový a cítit, jak se line z trouby nezaměnitelná vůně masa a bylinek. Těšíte se, že si za pár minut pochutnáte na voňavých hovězích karbanátcích, které už jste neměli roky! A až ochutnáte ten náš dip s orestovanou slaninou, nebudete chtít jiný.
Vdolky s povidly
Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly.