Mistrovství hříšně dobrého masa máte na dosah. Inspirujte se, jak vymazlit božské telecí, šťavnaté selečí i michelinské BIO hovězí z Irska. Vše v prémiové kvalitě od řezníků Authentic a podle receptů jako z pětihvězdičkové restaurace. Navíc přinášíme tipy, jak poznat kvalitní maso, který kousek hovězího upéct dozlatova a který vydá na nejhutnější guláš.
Prémiové české telecí
více chuti, méně tuku
Milujete chuť hovězího, ale láká vás ještě vytříbenější zážitek? Rozmazlete se telecím. Má pohádkově jemnou chuť, ale s výraznou „masitou linkou.“ Je tak křehké, že se téměř rozpadá na jazyku a oproti hovězímu obsahuje téměř o polovinu méně tuku. Navíc nemusí dlouho zrát. Stačí pár dní a je připravené na vaření, pečení i grilování.
Inspirace k telecímu
Telecí kýta s žampionovou omáčkou a gnocchi
Křehká telecí kýta je královna minutek. Ale to neznamená, že jde o nouzovku – právě naopak. Přesvědčte se sami a opečte si ji dozlatova v křupavém těstíčku. Spolu s vymazlenou žampionovou omáčkou s vínem a provensálskými bylinkami vynese vaše chuťové pohárky do nebes.
Zobrazit recept České selečí duroc
maso pravých požitkářů
Hříšně dobré maso, které si v ničem nezadá s nejjemnější svíčkovou. Selečí je oproti dospělému vepřovému křehčí, voňavější a chutnější – zkrátka čistá radost na váš talíř. Selata plemene duroc jsou navíc proslulá vysokým obsahem vnitrosvalového tuku. Díky němu má každé sousto šťavnatý šmak, který vás přenese do ráje.
Inspirace k selečímu
Selečí pečeně s bramborovými placičkami
Kousek ráje do vašeho pekáčku. Šťavnatá selečí pečínka očaruje smysly na první přivonění, a co teprve, až se vám křehké masíčko doslova rozpadne v ústech. Pečeme ji na jablíčkách pro maximální svěžest a s kombinací bylinek, která dá vyniknout bohaté chuti selečího duroc.
Zobrazit recept Irské bio hovězí
z michelinských restaurací
Chopte se příležitosti, jaká se jen tak nevidí, a dopřejte si irské BIO hovězí, které servírují michelinské restaurace. Dobytek v Irsku může díky tamnímu klimatu trávit většinu života na pastvách a kvalita jeho masa nemá na světě obdoby. To naše zraje do křehka mokrou cestou 21 dní a zpracovává ho pro nás mistr řezník Jaroslav Durček.
Inspirace k hovězímu
Recepty pro vás speciálně vytvořil Marek Svoboda - Executive Chef a vedoucí gastrostudia Bidfood.
Hamburger s cibulovou marmeládou
Kumšt božského burgeru není jen o mase, ale i o omáčce. Proto zlatavá bulka našeho majstrštyku skrývá nejen prémiové BIO hovězí z Irska. Sekunduje mu vymazlená omáčka, která snoubí šťavnatou cibulku, balzamiko a opojné kouzlo červeného pepře. Omotá si vás kolem prstu na první sousto.
Zobrazit receptŠpikovaná plec s houbovou omáčkou
Špikování je kulinářský špás, který na talíři vyvolá extázi. A hovězí plecko je pro něj jako stvořené. Prošpikujte ho kvalitním špekem pro extra šťavnatý požitek a vše doplňte sametovou omáčkou z českých hub. Výsledek ohromí i ty nejnáročnější gurmány.
Zobrazit receptNudle s hovězím a zeleninou po asijsku
Odemkněte potenciál hovězího masa ve stylu šéfkuchařů z Dálného východu. Jejich tajemství? Nudličky ze šťavnatého flank steaku dávají naložit do rýžového vína a jedlé sody. Restované se zeleninou a unikátní kombinací koření a sezamu vám zaručeně zamotají hlavu.
Zobrazit receptTipy k hovězímu od řezníka
Jak poznat kvalitní hovězí
Pořídit kvalitní maso není žádná věda, ale je dobré mít na paměti 5 zásad. Zaprvé vždy vybírejte masná plemena jako angus, hereford, charolais, limousine či simmental. Preferujte maso z chovu na pastvě. Máte pak jistotu, že zvířata měla dostatek pohybu a přirozené stravy, což ovlivňuje kvalitu masa. Zajímejte se o věk, pohlaví a druh krmiva zvířete. Ideál je píce a tráva, případně v kombinaci s jádrovým krmivem. Maso kupujte vždy od ověřených řezníků, kteří dodržují nejvyšší standardy při zpracování. Rozhodující pro chuť hovězího je dostatečná vyzrálost masa – min. 14-20 dní od porážky.
Jaké maso vybrat? Záleží na přípravě.
Než koupíte hovězí, mějte vždy rozmyšleno, jak si ho chcete vychutnat. Správný výběr je totiž klíč. Poměrně univerzální kousky vhodné na dušení, vaření i pečení jsou: žebra, hovězí krk (neboli chuck roll), hrudí maso, kližka (ideální na guláše), pupek, kýta, ořech a spodní i vrchní šál. Podusit můžete i podplečí a vysoký roštěnec a na polévku schovejte: oháňku a kosti. Smažit a opéct neváhejte: podplečí, vysoký roštěnec, nízký roštěnec a svíčkovou. Co se týče grilování, vsaďte na rib eye z vysokého roštěnce, flank steak z pupku, striploin steak z nízkého roštěnce nebo plátky křehoučké svíčkové.
Hovězí maso aneb výživná pochoutka
Není žádným překvapením, že libová svalovina červených mas je mimořádně kvalitním zdrojem plnohodnotných bílkovin. Tyto bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom je v potravě přijímat musíme, jelikož jsou nezastupitelné při stavbě našeho organismu. Věděli jste, že u dospělého člověka se denně obnoví 3 až 4 gramy bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti? A čistá svalovina červeného masa pro tento účel obsahuje esenciální kyseliny v ideálně vyváženém poměru. Červené maso je také hodnotným zdrojem železa, draslíku a vitamínu B12, který je důležitý pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému.
Vyberte si maso podle způsobu přípravy
Ať už se chystáte na polévku, řízek nebo pečínku…
Chystám se vařit
Na polévky a omáčky se nejvíc hodí hlava, oháňka a kosti. Na vaření jsou vhodná žebra, krk, hrudí, kližka, pupek, kýta, ořech, spodní a vrchní šál.
Chci pečínku
Nejlepší kousky do trouby! Na pečení se nejvíc hodí např. nízký roštěnec a svíčková. Dále jsou vhodná žebra, krk, hrudí, kližka, pupek, kýta, ořech, spodní a vrchní šál.
Bude dusno
Tohle masíčko má rádo dušení. Nejvíce se na tento způsob přípravy hodí podplečí a vysoký roštěnec. Vhodná jsou i žebra, krk, hrudí, kližka, pupek, kýta, ořech, spodní a vrchní šál.
Bude se smažit
Rozpalte pánev! Ideální kousky na smažení jsou např. nízký roštěnec a svíčková.
Grilovačka
Kousky jako stvořené na gril. Jde obecně o masná plemena (zvířata se chovají pouze na maso) a jsou porážena do stáří 30 měsíců.